Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Každý piaty dospelý dnes zápasí so stratou sluchu, naznačuje prieskum
Zdielať na

Každý piaty dospelý dnes zápasí so stratou sluchu, naznačuje prieskum

Archívna reportáž

Pri nadmernom hluku hrozí poškodenie sluchu

Mnoho ľudí s poškodením sluchu sa obáva, že na jeho zmiernenie je už neskoro Podľa prieskumu medzi najfrustrujúcejšie pre tých, ktorí majú problémy so sluchom, je nepochopenie toho, čo ľudia hovoria, nutnosť žiadať ostatných, aby zopakovali, čo povedali a výzva, aby stíšili televíziu.

Prieskum medzi 2 000 dospelými zistil, že 22 percent si myslí, že ich sluch je slabý, a zápasili s chýbajúcimi kľúčovými časťami konverzácií. Podobná časť mala problém počuť niekoho v telefóne a mala pocit, že ostatných dráždi. Asi 81 percent tých, ktorí mali problémy so sluchom, úplne zmeškalo zvonenie telefónu,pretože ho nepočuli. 7 ľudí z 10 malo problémy so sluchom tak dlho, ako si pamätali, pričom väčšina z nich sa obávala, že je príliš neskoro na to, aby so zhoršením niečo urobili.

Gordon Harrison, hlavný audiológ zo spoločnosti Specsavers, ktorá si výskum objednala, povedal: „Čísla jasne ukazujú, aký vážny dopad  môže mať zhoršenie sluchu na váš život. Často sa sluch môže zhoršovať počas dlhého obdobia, takže sa môže postupne poškodzovať bez toho, aby si to skutočne všimli, až kým nenastane zjavný problém. To však neznamená, že by nemali hľadať pomoc, pretože existuje veľa spôsobov, ako zlepšiť sluch."

Chráňme svoj sluch pred hlukom

Podľa odborníka ľudia nevenujú dostatok pozornosti ochrane sluchu pred škodlivými dlhodobými účinkami hlasitého hluku a nevedia, ako zlepšiť svoj sluch, ak s ním majú problémy. Ukázalo sa tiež, že 82 percent tých, ktorí majú problémy so sluchom, verí, že tieto ich problémy ovplyvnili kvalitu ich života. Asi 79 percent priznalo, že sa často cítia vynechaní kvôli svojmu problému.

Ukázalo sa tiež, že 45 percent všetkých dospelých sa obávalo zhoršenia sluchu, no až 32 percent tých, ktorí mali deti, nenabádalo svojich potomkov, aby sa o sluch starali, kým boli mladí. Zo 44 percent, ktorí to urobili, rady zahŕňali stíšenie hlasitosti hudby, pravidelné prestávky pri vystavení silnému hluku a vyhýbanie sa používaniu vatových tyčiniek. Takmer polovica (45 percent) tiež priznala, že ignoruje upozornenia na smartfónoch o príliš hlasnom počúvaní hudby.

Súvisiace články

Najčítanejšie