Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Muži, ktorí fajčia, môžu spôsobiť astmu ešte svojim vnúčatám
Zdielať na

Muži, ktorí fajčia, môžu spôsobiť astmu ešte svojim vnúčatám

Archívna reportáž

Fajčenie môže škodiť aj deťom našich detí.

Podľa nového výskumu otcovia, ktorí fajčia okolo malých synov, zvyšujú riziko astmy u svojich budúcich vnúčat takmer o tri štvrtiny. Je možné, že tabakový dym vytvára epigenetické zmeny v bunkách, ktoré budú produkovať spermie, keď chlapci vyrastú, varujú vedci

K poruche dýchania sú náchylnejšie deti, ktorých otcovia boli v dospelosti vystavení pasívnemu fajčeniu. A nebezpečenstvo sa ďalej zvyšuje v prípadoch, keď sa sami stanú fajčiarmi, tvrdia vedci z University of Melbourne. Predpokladá sa, že pasívne fajčenie mení gény, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Mutácie sa prenášajú spermiami.

Vedúci autor štúdie Jiacheng Liu povedal: „Zistili sme, že riziko nealergickej astmy u detí sa zvyšuje o 59 percent, ak boli ich otcovia v detstve vystavení pasívnemu fajčeniu, v porovnaní s deťmi, ktorých otcovia neboli fajčeniu vystavení. Riziko bolo ešte vyššie, vzrástlo na 72 percent, ak boli otcovia vystavení pasívnemu fajčeniu a sami pokračovali vo fajčení. Naša štúdia však naznačuje, že aj muži, ktorí boli ako deti vystavení pasívnemu fajčeniu,  môžu znížiť riziko, ktoré prenesú na svoje vlastné deti, ak sa vyhýbajú fajčeniu."

Jeho tím analyzoval údaje z Tasmánskej longitudinálnej štúdie zdravia (TLHS), ktorá je najväčšia a najdlhšia svojho druhu. Od roku 1968 sleduje dýchanie účastníkov. Výsledky poukazujú na to, ako môže fajčenie poškodiť zdravie nielen fajčiarov a ich detí, ale dokonca ja ďalšej generácie. Spoluautor štúdie Dr Dinh Bui povedal: „Naše zistenia ukazujú, ako škody spôsobené fajčením môžu mať vplyv nielen na fajčiarov, ale aj na ich deti a vnúčatá.

Štúdia zahŕňala 1 689 chlapcov, ktorí mali diagnostikovanú astmu vo veku siedmich rokov. Skúmalo sa tiež, či ich otcovia vyrastali s rodičmi, ktorí fajčili, keď mali menej ako 15 rokov, a ktorí boli súčasnými alebo bývalými fajčiarmi. Profesor Shyamali Dharmage, vedúci TLHS, povedal: „Nemôžeme si byť istí, ako sa toto poškodenie prenáša z generácie na generáciu, ale myslíme si, že to môže súvisieť s epigenetickými zmenami. Faktory v našom prostredí, ako je tabakový dym, menia naše gény. Tieto zmeny sa môžu dediť, ale môžu byť čiastočne zvratné v  každej generácii. Je možné, že tabakový dym vytvára epigenetické zmeny v bunkách, ktoré budú produkovať spermie, keď chlapci vyrastú. Tieto zmeny sa potom môžu preniesť na ich deti.“

Profesor Jonathan Grigg, predseda Výboru pre kontrolu tabaku Európskej respiračnej spoločnosti, ktorý nebol zapojený do výskumu, povedal: „Astma je bežný, dlhodobý stav pľúc, ktorý postihuje deti aj dospelých a zvyčajne si vyžaduje nepretržitú liečbu. Už vieme, že fajčenie a vystavenie pasívnemu fajčeniu môže zvýšiť riziko astmy. Táto štúdia sa len pridáva k ďalším dôkazom, že škody spôsobené tabakovým dymom sa môžu preniesť na deti a dokonca aj na vnúčatá. Musíme chrániť deti pred týmto poškodením opatreniami proti fajčeniu a podporou, ktorá pomôže fajčiarom prestať fajčiť."

Súvisiace články

Najčítanejšie