Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tieto tri faktory spôsobujú až polovicu úmrtí na rakovinu:Odstrániť ich môže každý!
Zdielať na

Tieto tri faktory spôsobujú až polovicu úmrtí na rakovinu:Odstrániť ich môže každý!

Archívna reportáž

Rakovina pľúc je najčastejšou príčinou rakoviny vo svete

Fajčenie, pitie alkoholu, nadváha a ďalšie rizikové faktory sú podľa najväčšej štúdie svojho druhu zodpovedné za takmer polovicu všetkých úmrtí na rakovinu na celom svete.

Rakovina je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou smrti a vystavenie sa rizikovým faktorom hrá kľúčovú úlohu pri zvýšení rizika vzniku mnohých typov rakoviny. Lekári nepoznajú presné príčiny rakoviny a nie každému prípadu či úmrtiu sa dá vyhnúť, no existujú rizikové faktory, ktoré môžu u ľudí zvýšiť pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie.

Vedci z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity ako prví zistili, ako rizikové faktory prispievajú k úmrtiam na rakovinu na celom svete.

Najväčší podiel na tom má fajčenie, konzumácia alkoholu a vysoký index telesnej hmotnosti (BMI). Celkovo sú rizikové faktory zodpovedné za takmer 4,45 milióna úmrtí na rakovinu ročne, podľa zistení publikovaných v časopise Lancet, ktorý použil štúdiu Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors (GBD) 2019. To predstavuje 44,4 % všetkých úmrtí na rakovinu na celom svete. Polovica všetkých úmrtí mužov na rakovinu v roku 2019 (50,6 %, alebo 2,88 milióna) bola spôsobená odhadovanými rizikovými faktormi, v porovnaní s viac ako tretinou všetkých úmrtí na rakovinu u žien (36,3 %, alebo 1,58 milióna).

Ohrozené pľúca

Najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u žien aj mužov na celom svete, bola rakovina priedušnice, priedušiek a pľúc. Tieto predstavujú 36,9 % všetkých úmrtí na rakovinu, ktoré možno pripísať rizikovým faktorom.. Nasledovala rakovina krčka maternice (17,9 %), rakovina hrubého čreva a konečníka (15,8 %) a rakovina prsníka (11 %) u žien. U mužov to bola rakovina hrubého čreva a konečníka (13,3 %), pažeráka (9,7 %) a žalúdka (6,6 %).

Súvisiace články

Najčítanejšie