Jasno
Bratislava
Malvína
11.1.2025
Štúdia: Ak konzumujete tieto dve veci, zvyšujete svoje riziko rakoviny hrubého čreva
Zdielať na

Štúdia: Ak konzumujete tieto dve veci, zvyšujete svoje riziko rakoviny hrubého čreva

Kolorektálny karcinóm ohrozuje Slovákov.

Nový výskum ukazuje, že konzumácia veľkého množstva bieleho chleba a alkoholu je spojená s väčším rizikom vzniku kolorektálneho karcinómu. Rovnaká štúdia tiež zistila, že konzumácia väčšieho množstva vlákniny, vápnika, horčíka, fosforu a mangánu je spojená naopak s nižším rizikom tejto rakoviny.

Štúdia publikovaná v časopise Nutrients skúmala riziko kolorektálneho karcinómu súvisiace s príjmom 139 potravín a živín, pričom analyzovala údaje od viac ako 118 000 pacientov. Výskumníci z lekárskej fakulty univerzity Zhejiang v Číne použili údaje z britskej Biobanky. Účastníkov sledovali takmer 13 rokov a pri sledovaní zistili 1 466 prípadov kolorektálneho karcinómu.

„Zistili, že účastníci, štúdie u ktorých sa vyvinul kolorektálny karcinóm, mali s väčšou pravdepodobnosťou určité vlastnosti,“ napísal Medical News Today . "Napríklad bolo pravdepodobnejšie, že budú starší, budú mať vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) a budú mať nižšiu fyzickú aktivitu."

Dietologička Erin Palinski-Wade, ktorá sa na štúdii nezúčastnila, povedala pre Fox News : „Tieto výsledky dávajú zmysel, pretože strava bohatá na jednoduché cukry spolu s nadmerným množstvom alkoholu môže zvýšiť riziko rakoviny, najmä u tých, ktorí nesú zvýšené genetické riziko jej vzniku.”

Upozornila však, že o riziku rozhoduje viac faktorov ako strava. Jedna potravina, napríklad biely chlieb, vám podľa nej „neprinesie ani nezlomí zdravie“. Dôležitejšiu úlohu hrá dlhodobá celková kvalita stravy. Slovensko je žiaľ vo výskyte kolorektálneho karcinómu na prvom mieste v Európe a na popredných priečkach vo svete a každý rok u nás ochorie na tento typ rakoviny približne 4 000 ľudí. 

 ľudí

Súvisiace články

Najčítanejšie