Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Máte vysoký tlak? Okrem užívania liekov urobte aj týchto 7 vecí
Zdielať na

Máte vysoký tlak? Okrem užívania liekov urobte aj týchto 7 vecí

Archívna reportáž

Stravujte sa zdravšie

Dostatok pohybu, kvalitná strava obsahujúca veľa ovocia a zeleniny, zníženie hmotnosti, skoncovanie s fajčením a menej stresu- to sú prvé kroky, ktoré treba okrem užívania liekov urobiť.


Čo môžete pre seba urobiť? 


Polhodinku cvičte 

 Aspoň 30 minút aktivity ako beh, cyklistika, plávanie ale aj iné športy 4-5x do týždňa vám zníži srcovú frekvenciu a schudnete

Zahoďte soľničku

Strava veľmi ovplyvňuje krvný tlak. Neprospieva vám nič mastné, ťažké a slané. Extra pozornosť si zaslúži soľ, pretože obsahuje sodík. Denne by mal človek prijať 2 300 miligramov soli, no Slováci si jej doprajú oveľa viac. Vo vašom jedálničku by malo byť ovocie, zelenina, celozrnné potraviny a tie s nízkym obsahom tukov. Plus jedlá s vysokou hodnotou horčíka, vápnika a antioxidantov. Pozitívne účinky majú aj probiotické baktérie,ktoré sa nachádzajú v jogurte a iných fermentovaných výrobkoch.

Stop cigaretám, alkohol s mierou
Je dokázané, že keď sa človek zriekne cigariet, krvný tlak okamžite. Skoncovanie s cigaretami má množstvo výhod, pretože utlmené chuťové poháriky vás nútia jedlo viac soliť a príjem sodíka je omnoho vyšší. Malá dávka alkoholu môže mať na krvný tlak priaznivý účinok, nekontrolovateľné nadmerné pitie má však  presne opačný efekt.

Menej sa stresujte

Stres dokáže zvýšiť krvný tlak, či už krátkodobo alebo dlhodobo. Ak sa rozčúlite, tlak rýchlo vyletí do vysokých hodnôt. Odborne sa tento stav nazýva situačná hypertenzia. Akútne zvýšenie tlaku pociťujú pri strese aj tí, ktorí liečia a užívajú lieky. Tie tlak síce udržiavajú pod kontrolou, no napriek tomu sa pri strese prudko zvýši. Pri rýchlom životnom tempe je mimoriadne dôležité, aby ste si našli čas na relax. Možností je veľa, pomôže hudba, meditácie, šport, čítanie či prechádzky v prírode.

Tri kávy stačia

V priemere 3 kávy denne nezaškodia, viac už predstavuje nebezpečenstvo. Veľa ľudí žije v domnienke, že káva má negatívny vplyv na srdce a cievy, keďže zvyšuje tlak krvi. Áno, je to tak,no kofeín obsaihnutý v káve sa vstrebáva rýchlo, rozširuje cievy, a tak sa krvný tlak nezvyšuje. Zvýšenie krvného tlaku môže byť viditeľné napríklad u ľudí, ktorí pijú kávu z času na čas. Ich telo totiž nie je na kávu zvyknuté. U zdravých ľudí s normálnym tlakom krvi priemerná denná konzumácia kávy tlak neovplyvní.

 Na "energeťáky" zabudnite

Samostatnou kapitolou sú energetické nápoje. Obsahujú nadmerné dávky kofeínu, ďalšie stimulanty ako je taurín, zvyšujú krvný tlak a riziko nepravidelného srdcového tepu. Lekári zistili, že dokážu zdvihnúť horný tlak krvi až o 3,5 bodov a poškodiť srdce. Pitie energetických nápojov spôsobuje predĺženie tzv. QT intervalu, čo je porucha elektrickej činnosti srdca, ktorá má za následok náhle arytmie a nebezpečný nepravidelný pulz.

Viac spite

Ľudia, ktorí majú noci bez pokojného spánku sa častejšie prejedajú, priberajú a sú v strese. Ak sa k tomu pripočíta únava a psychická nepohoda, výsledkom je  hypertenzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie