Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pozor na nenápadný vysoký krvný tlak: Poškodí vám aj nohy a zrak!
Zdielať na

Pozor na nenápadný vysoký krvný tlak: Poškodí vám aj nohy a zrak!

Archívna reportáž

Vysoký krvný tlak ohrozuje už aj deti.

Vysoký tlak nespôsobuje iba infarkty a porážky. Prejaví sa aj na iných orgánoch, môžete napríklad začať zle vidieť.

Bolia vás nohy? 

Lekári sa každodenne stretávajú vo svojich ambulanciách s pacientmi, ktorí trpia upchatím ciev v nohách a to im spôsobuje nepríjemné bolesti pri chôdzi.

Môže sa to prejaviť ako občasné krívanie. Pozor, ak sa poškodená cieva v nohe náhle uzavrie, môže to viesť ku gangréne, čiže odumretiu tkaniva. Vysoký krvný tlak je spoluzodpovedný aj za iný život ohrozujúci stav – prasknutie hrudnej alebo brušnej aorty, kde hrozí silné vnútorné krvácanie!

Zhoršuje sa vám zrak?

Vysoký krvný tlak sa tiež podpisuje na poškodení krvných ciev v oku, odborne sa tento stav nazýva retinopatia. Zvýšený krvný tlak totiž dlhodobo ovplyvňuje nielen veľké cievy, ale aj drobné cievky sietnice. Tie sa vplyvom tlaku sťahujú, prietok krvi i prísun výživných látok je obmedzený. Steny sietnicových ciev postupne zhrubnú, zúžia sa, čo môže spôsobiť zhoršenie videnia – skrátka strácame zrak.

Vyšetrením očí sa dajú odhaliť takisto iné závažné ochorenia. Cievy v oku sú totiž jediné cievy, ktoré sú pozorovateľné voľným okom. S pomocou medicínskych prístrojov očný lekár odhalí, či sú zasiahnuté aterosklerózou alebo sa na nich podpísal neliečený vysoký tlak.

Súvisiace články

Najčítanejšie