Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistili vám vysoký tlak? Kardiológ: Týchto 5 vecí pre seba urobte
Zdielať na

Zistili vám vysoký tlak? Kardiológ: Týchto 5 vecí pre seba urobte

Vysoký tlak vedie aj k zlyhávaniu srdca

Kardiológ MUDr. Vlastimil Pružinec z NsP v Považskej Bystrici sa roky venuje liečbe vysokého krvného tlaku. Pre ľudí, ktorým zistili hypertenziu, má niekoľko užitočných rád.

"Hodnoty tlaku krvi v tele závisia od troch vecí: Aký máme obsah krvi v tele, aký výkon má naše srdce a aký je stav našich periférnych ciev. Vplýva na to množstvo faktorov. Niektoré zmeniť nemôžeme - nezmeníme napríklad náš vek, ktorý vedie k nižšej pružnosti ciev, ani dedičnosť. Iné však zmeniť môžeme a hoci môžu tieto rady znieť banálne, výrazne tak zlepšíme náš zdravotný stav," hovorí skúsený lekár. 

Čo môžete pre seba urobiť?  

Ak máte nadváhu, znížte svoju hmotnosť

Prečo? Vyššia hmotnosť zvyšuje obsah krvi v tele- iný obsah krvi budete mať ak máte 80 kg a iný, ak máte 120 kg. Ak máte v tele viac krvi, srdce ju musí prečerpávať, zvýšene sa namáha a logicky ide na vyšší výkon, čo ho poškodzuje. 

Okamžite prestaňte fajčiť

Prečo? Fajčenie priamo zvyšuje krvný tlak, sťahuje cievy a okrem toho ich poškodzuje. 

Nepite alkohol

Prečo? Alkohol takisto priamo zvyšuje krvný tlak sťahovaním ciev, zhoršuje výkon srdca a  znižuje tiež odolnosť ciev proti prasknutiu- zvyšuje sa najmä riziko cievnej mozgovej príhody 

Hýbte sa aspoň polhodinu 3krát do týždňa

Prečo? Pohyb je naopak činnosť, pri ktorej sa cievy rozťahujú a krvný tlak sa znižuje. Okrem toho pohyb priamo súvisí so znížením stresu. Ten naopak krvný tlak zvyšuje. 

Nevysadzujte si lieky, keď máte dobré hodnoty tlaku

Prečo? To, že ste dosiahli dobré hodnoty tlaku, nie je dôvod na vysadenie liekov, naopak. Znamená to, že liečba funguje a treba v nej pokračovať. Pri vysadení liekov by sa tlak rýchlo vrátil na pôvodné hodnoty, u niektorých ľudí hrozí prudké zvýšenie krvného tlaku už po vynechaní jednej dávky, Dodržiavajte predpísanú liečbu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie