Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zahanbovanie obéznych pacientov zdravotníkmi vedie k vynechávaniu lekárskych kontrol, tvrdia výskumníci
Zdielať na

Zahanbovanie obéznych pacientov zdravotníkmi vedie k vynechávaniu lekárskych kontrol, tvrdia výskumníci

Obezita by nemala byť dôvodom ponižovania.

„Stigmatizácia hmotnosti“ núti pacientov vynechávať schôdzky v ambulancii, hovoria výskumníci.

Podľa vedcov sú obézni pacienti a pacienti s nadváhou často zahanbení lekármi a zdravotnými sestrami za svoju váhu kvôli nevedomým predsudkom.

Stigmatizácia vedie k tomu, že pacienti sa vyhýbajú stretnutiam, cítia sa depresívne alebo úzkostlivo a častejšie ďalej priberajú, uviedli vedci.

Britskí vedci uviedli, že je potrebné lepšie vzdelanie pre medikov v oblasti „stigmatizácie hmotnosti“, aby sa predišlo jej preniknutiu do zdravotnej starostlivosti. Povedali, že by to mohlo pomôcť pri riešení krízy obezity v Spojenom kráľovstve, kde je až 64 percent obéznych dospelých, pretože negatívne predsudky týkajúce sa hmotnosti obmedzujú prístup k zdravotnej starostlivosti a liečbe.

Toto číslo sa do roku 2040 zvýši na 71 percent, ak budú súčasné trendy pokračovať, podľa Cancer Research UK, ktorého výskum zistil, že obézni dospelí v UK prevyšujú počet tých so zdravou hmotnosťou. Na Slovensku je obézny každý štvrtý dospelý človek.

Obezita môže zvýšiť riziko vzniku mnohých zdravotných problémov, vrátane cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku a rôznych typov rakoviny.

Podľa nich sú leniví a nekontrolujú sa 

Vedci preskúmali viac ako 3 000 výskumných článkov na túto tému, aby zistili,ako bojovať s negatívnymi predsudkami voči pacientom s nadváhou a obezitou.Doktorka Anastasia Kalea, vedúca autorka, pre The Guardian povedala, že jej tím našiel „rozsiahle dôkazy“ o „silnej zaujatosti“ medzi zdravotníckym personálom, vrátane lekárov, zdravotných sestier, psychológov a špecialistov na obezitu. Tvrdí, že našli dôkazy o tom, že zdravotníci veria, že pacienti sú „leniví, nemajú dostatok sebakontroly, príliš sa ľutujú, sú nepriateľskí, nečestní, majú zlú hygienu a nedodržiavajú pokyny“.

„Bohužiaľ, zdravotná starostlivosť, vrátane všeobecnej praxe, je jedným z najbežnejších prostredí pre stigmatizáciu hmotnosti a vieme, že to pôsobí ako prekážka liečby, ktorá môže ľuďom pomôcť zvládnuť ich nadmernú váhu. Bohužiaľ, mylná predstava medzi lekármi a inými zdravotníkmi je, že obezita je spôsobená faktormi, ktoré má osoba pod kontrolou, so zameraním na stravu a cvičenie bez uznania napríklad sociálnych a environmentálnych faktorov,"tvrdí výskumníčka.  „Je jasné, že je potrebné urobiť viac pre vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov a študentov medicíny o komplexnom spektre faktorov,ktoré rugulujú telesnú hmotnosť a pri riešení stigmatizácie hmotnosti, pričom sa výslovne zdôrazňuje jej výskyt, pôvod a vplyv.“

Jej tím výskumníkov identifikoval množstvo účinných postupov-  vrátane rozprávania prípadových štúdií pacientov a etických seminárov. Vedci vyzvali lekárske fakulty na celom svete, aby do učebných osnov zahrnuli vyučovanie zahŕňajúce správnu starostlivosť o takýchto pacientov.  

Štúdia bola publikovaná v časopise Obesity rewiews

Jej tím výskumníkov identifikoval množstvo účinných prístupov, ktoré pomôžu vyrovnať sa so stereotypmi, vrátane rozprávania prípadových štúdií pacientov a etických seminárov.

Vedci vyzvali lekárske fakulty na celom svete, aby do učebných osnov zahrnuli vyučovanie zahŕňajúce váhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie