Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brušné ťažkosti na dovolenke: Ako sa vyhnúť 3 poruchám trávenia?
Zdielať na

Brušné ťažkosti na dovolenke: Ako sa vyhnúť 3 poruchám trávenia?

Archívna reportáž

Na dovolenke asi takto chudnúť nechcete

Keď si balíte kufre, myslite aj na svoj tráviaci trakt a pribaľte si lieky proti hnačke, zápche či na poruchy trávenia. Tieto problémy s bruchom sú až príliš bežnými spoločníkmi na cestách.Cestovanie narúša mnohé z prirodzených rytmov tela vrátane trávenia.

Hnačka

Hnačka je najčastejším ochorením súvisiacim s cestovaním. Ľudia zvyčajne začnú mať riedku, vodnatú stolicu s kŕčmi. Hnačka môže vzniknúť v dôsledku infekcie spôsobenej konzumáciou potravy alebo vody kontaminovanej baktériou alebo črevnými parazitmi, alebo môže byť vyvolaná zmenou prostredia alebo stresom u ľudí, ktorí majú dráždivé črevo.

Ako predchádzať hnačke:

Vyhýbajte sa kontaminovanému jedlu a vode,umývajte si často ruky

-  to sú najlepšie spôsoby, ako sa vyhnúť cestovnej hnačke.

Zostaňte  hydratovaní

V rozvojových krajinách je balená voda najbezpečnejšou možnosťou. Vždy používajte balenú vodu aj na čistenie zubov. Vyhnite sa ľadu, pretože môže pochádzať z nečistej vody.

Jedlo a nápoje vyberajte starostlivo

Jedzte iba jedlá, ktoré sú varené a podávané horúce; vyhýbajte sa jedlu, ktoré ležalo dlho na tácke v bufete. Surové ovocie a zeleninu jedzte až po umytí alebo olúpaní v čistej vode.

Umyte si ruky

Umývajte si ruky často mydlom a teplou vodou, najmä po použití toaletya pred jedlom. Pre istotu použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.

Ako sa vysporiadať s hnačkou:

Väčšina epizód hnačky sa po niekoľkých dňoch vyrieši sama a problémy do piatich dní pominú.

Pomôcč si môžete aj takto:

Nahraďte stratené tekutiny. Vyhnite sa dehydratácii pitím balenej vody a športových nápojov s nízkym obsahom cukru, ktoré obsahujú elektrolyty.
Používajte voľnopredajné produkty proti hnačke. 

Ak však máte krvavú hnačku, silnú bolesť brucha a/alebo horúčku, alebo ak hnačka trvá dlhšie ako týždeň alebo dva, navštívte lekára.

Zápcha

Cestovná zápcha často prichádza, keď nejete tak,ako ste zvyknutí. K záche prispievajú aj dlhé hodiny sednia v lietadle či autobuse a tiež zmena stravy. Zápcha môže trvať deň, dva alebo dlhšie.

Ako predchádzať zápche:

Niektoré opatrenia ešte pred cestou vám pomôžu vyhnúť sa zápche, najmä ak ste na ňu náchylní.

Zvýšte množstvo vlákniny a tekutín. Dbajte na to, aby vaša strava pred cestovaním obsahovala dostatok vlákniny, vďaka čomu je stolica mäkšia. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zahŕňajú veľa ovocia, ako sú jablká (so šupkou), maliny a hrušky; fazuľa; a celozrnné potraviny. Môžete tiež použiť vlákninové doplnky. Nedávajte si však naraz príliš veľa vlákniny, pretože to môže viesť k nadúvaniu a plynatosti. Spolu so zvýšeným príjmom vlákniny musíte piť aj dostatok vody.

Ako sa vysporiadať so zápchou:

Pomôcť môžu voľnopredajné preháňadlá,dostatok tekutín a pohybu


Porucha trávenia

Niektoré jedlá vám jednoducho "nesadnú". Či už skúšate miestnu kuchyňu alebo jete viac ako zvyčajne, váš žalúdok to môže podráždiť a spôsobí vám to tráviace ťažkosti – bolesť žalúdka, nadúvanie a pálenie záhy.

Ako predchádzať tráviacim ťažkostiam:

Cestovanie môže narušiť naše obvyklé stravovacie návyky, preto sa snažte kontrolovať, čo jete alebo pijete. Napríklad:

Obmedzte alkohol.

Niektorí ľudia zistia, že dokonca aj príležitostné pitie alkoholu môže u nich vyvolať problémy s trávením.

Vyhnite sa spúšťačom.

Mnoho ľudí s tráviacimi ťažkosťami má problémy s tolerovaním potravín s vysokým obsahom sacharidov. Často sú to mliečne výrobky, brokolica, fazuľa a šošovica, pšenica, cesnak, cibuľa, jablká a ovocné šťavy.

Sledujte porcie.

Prejedanie môže zvýšiť riziko tráviacich ťažkostí. Jedzte radšej menšie porcie častejšie, napríklad malé jedlá štyrikrát denne namiesto troch.

Spomaľte jedenie.

Nadmerná plynatosť môže vzniknúť aj vtedy, ak prehltnete príliš veľa vzduchu rýchlym jedením alebo rozprávaním pri jedle.

Ako sa vysporiadať s tráviacimi ťažkosťami:

Tráviace ťažkosti zvyčajne prejdú v krátkom čase samé, existujú však spôsoby, ako tento proces uľahčiť -napríklad voľnopredajné lieky na zlepšenie trávenia. Ak ich však potrebujete tieto prostriedky pravidelne používať dlhšie ako pár týždňov, kontaktujte svojho lekára.

Súvisiace články