Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z horúčavy môžete skolabovať, dostať vyrážku i kŕče. Toto vtedy pomôže
Zdielať na

Z horúčavy môžete skolabovať, dostať vyrážku i kŕče. Toto vtedy pomôže

Kolaps je zvyčajne výsledkom viacerých chýb.

Pobyt na priamom slnku a vysoké teploty môžu spôsobiť úpal alebo úpal. Ale nezdravé je tiež prudké striedanie tepla a chladu – to môže v krajnom prípade privodiť aj celkový kolaps organizmu.

Horúčavy, ktoré teraz prežívame, sú záťažou nielen pre zdravých ľudí, ale nepriaznivo ovplyvňujú zdravotný stav najmä cukrovkárov a pacientov s chorým srdcom.

Ako vzniká kolaps? 

Teplo vyčerpáva, spôsobuje poruchy spánku, nesústredenosť aj nechuť do jedla. Ľudské telo sa oveľa ľahšie prispôsobí vyššej teplote, keď narastá postupne. Postupný vzostup teploty spôsobí rozšírenie všetkých ciev v koži, organizmus začne vylučovať vo zvýšenej miere pot a jeho odparovaním sa ochladzuje. Pokiaľ sa však zahrievanie deje veľmi prudko, nemusí sa obehový systém s náhlym rozšírením ciev vyrovnať a človeku môže výrazne klesnúť krvný tlak.

V takom prípade sa ľuďom môže zatočiť hlava, urobiť nevoľno alebo môžu omdlieť.

Čo vtedy pomôže: Prvá pomoc spočíva v tom, že postihnutého položíte a zdvihnete mu nohy do zvýšenej polohy. To napokon platí všeobecne pre všetky situácie, kedy sa človeku náhle zníži tlak.

S klimatizáciou rozumne - rozdiel do 7 stupňov

Vo veľkých horúčavách je klimatizovanie miestností aj automobilu síce žiaduce, ale v konečnom dôsledku nezdravé. Nielenže sa prostredníctvom klimatizácie môžu šíriť rôzne baktérie (napr. legionella), ale prehnané chladenie je príčinou náhlych veľkých teplotných rozdielov, ktorým je ľudský organizmus vystavený a ktoré ťažko znáša.

Čo sa odporúča: Odporúča sa, aby rozdiel medzi klimatizovaným priestorom a vonkajšou teplotou nebol väčší ako päť až sedem stupňov, aby prechod z chladu do tepla a naopak nebol taký prudký. Pokiaľ je chladenie nastavené na príliš nízku teplotu, môže sa človek kvôli klimatizácii aj vo horúčavách paradoxne nachladiť. Prinajmenšom časť letných zápalov krku, ľudovo označovaných ako letné angíny, môže s klimatizáciou súvisieť.

Vyrážky a kŕče

Veľká horúčava býva príčinou aj ďalších zdravotných problémov. K tým menej známym patria vyrážky z prehriatia-potničky .

Objavuje sa najčastejšie na krku, na hrudníku napríklad okolo podprsenky, pod prsiami, v slabinách, v lakťovej jamke a podobne. Prejavuje sa zhlukom červených pupienkov. Liečiť vyrážky pomáha chladenie a udržanie postihnutých miest v suchu. K vyrážke prispieva pot a jeho zloženie, ktoré je vo horúčavách agresívnejšie ako inokedy.

Čo vtedy pomáha: nemazať masťami, ale kúpiť si v lekárni napríklad zásyp, ktorý pomôže udržať kožu v suchu. Vyrážka obvykle po pár dňoch sama odznie.

Nepríjemnosťou môžu byť aj kŕče z prehriatia. Tými svaly reagujú na neprimeranú námahu v horúčave, a tou ýmôže byť nielen fyzická práca na priamom slnku a v horúčave, ale aj aktívny odpočinok pri športe.

Čo vtedy pomáha:  presun do tieňa, pokoj, premasírovanie postihnutej časti tela s kŕčom (ak ide o kŕče žalúdka, tak pitie vlažnej vody alebo iónového nápoja pre športovcov). A samozrejme, okamžité ukončenie pracovnej či športovej aktivity.

Súvisiace články