Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Omega-3 mastné kyseliny sú kľúčom ku zdraviu. Proti akým chorobám pomáhajú?
Zdielať na

Omega-3 mastné kyseliny sú kľúčom ku zdraviu. Proti akým chorobám pomáhajú?

Archívna reportáž

Divoký losos je výdatným zdrojom omega 3-mastných kyselín.

Nielenže naše telo potrebuje tieto mastné kyseliny, aby fungovalo, ale prinášajú aj veľké zdravotné výhody.

Čo sú omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 sú živiny, ktoré pomáhajú budovať a udržiavať zdravé telo. Okrem toho, že sú potrebné pre výstavbu bunkových stien, sú tiež zdrojom energie a pomáhajú udržiavať zdravé srdce, pľúca, cievy a imunitný systém.

Dve kľúčové kyseliny – EPA a DHA  sa primárne nachádzajú v niektorých mastných rybách. Hladiny DHA sú obzvlášť vysoké v sietnici (oku), mozgu a spermiách.

ALA (kyselina alfa-linolénová), ďalšia omega-3 mastná kyselina, sa nachádza v rastlinných zdrojoch, ako sú orechy a semená. 

Pri akých ochoreniach pomáhajú omega-3 mastné kyseliny?

Zvýšená hladina tukov v krvi (triglyceridov) – rybí olej môže znížiť zvýšené hladiny triglyceridov. Vysoké hladiny tohto krvného tuku vás vystavujú riziku srdcových ochorení a mŕtvice.

Reumatoidná artritída – doplnky rybieho oleja (EPA+DHA) môžu obmedziť stuhnutosť a bolesť kĺbov. Zdá sa, že doplnky omega-3 tiež zvyšujú účinnosť protizápalových liekov.

Depresia – vedci zistili, že kultúry, ktoré jedia potraviny s vysokým obsahom omega-3, menej trpia depresiou. Účinky doplnkov rybieho oleja na depresiu boli zmiešané. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či ju môžu ovplyvniť.

Sú dôležité pre vývoj dieťaťa – zdá sa, že DHA je dôležitá pre zrakový a neurologický vývoj u dojčiat.

Astma – strava s vysokým obsahom omega-3 znižuje zápal, kľúčový problém pri astme. Je však potrebných viac štúdií, aby sa ukázalo, či doplnky rybieho oleja zlepšujú funkciu pľúc alebo znižujú množstvo liekov, ktoré človek potrebuje na kontrolu tohto stavu.

ADHD – niektoré štúdie ukazujú, že rybí olej môže u niektorých detí znížiť príznaky ADHD a zlepšiť ich duševné schopnosti, ako je myslenie, zapamätávanie a učenie. V tejto oblasti je však potrebný ďalší výskum a doplnky omega-3 by sa nemali používať ako primárna liečba.

Alzheimerova choroba a demencia – niektoré výskumy naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu chrániť pred Alzheimerovou chorobou a demenciou a majú pozitívny vplyv na postupnú stratu pamäti spojenú so starnutím. 

Kde získať omega-3 mastné kyseliny? 

Ak je to možné, snažte sa prijímať omega-3 mastné kyseliny z potravín, a nie z doplnkov. Snažte sa jesť nevyprážané mastné ryby s vysokým obsahom DHA a EPA omega-3 mastných kyselín aspoň dvakrát týždenne.

  • Sardely,
  • slede,
  • makrela,
  • losos,
  • sardinky,
  • jeseter,
  • pstruh,
  • tuniak.
    Pozor, niektoré tučné ryby majú pravdepodobne vyššie hladiny ortuti, polychlórovaných bifenylov (PCB) alebo iných toxínov.  Bezpečnejšie sú ryby ako divý pstruh a divoký losos.

Dobré potravinové zdroje ALA sú:

  • vlašské orechy,
  • ľanové semienka a ľanový olej,
  • repkový olej,
  • sójový olej,
  • chia semená.

Potraviny obsahujúce omega-3 mastné kyseliny majú zdravotné výhody, niektoré – ako oleje a orechy b môžu však mať vysoký obsah kalórií. Jedzte ich teda s mierou.

Mali by ste užívať doplnky s omega-3 mastnými kyselinami?

Rybí olej obsahuje EPA aj DHA. Olej z morských rias má DHA a môže byť dobrou voľbou pre ľudí, ktorí nejedia ryby.

O užívaní doplnku sa najskôr poraďte s lekárom. Ak máte kardiovaskulárne ochorenie a vysoké hladiny triglyceridov, doplnky omega-3 môžu zvýšiť riziko fibrilácie predsiení. Fibrilácia predsiení je najčastejším typom poruchy srdcového rytmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie