Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vitamín D a vápnik sú dvojičky. Prečo potrebujete naraz oboje?
Zdielať na

Vitamín D a vápnik sú dvojičky. Prečo potrebujete naraz oboje?

Vápnik a vitamín D sú potrebné pre zdravie kostí

Vitamín D pomáha telu vstrebávať vápnik z potravy, ktorú konzumujeme. Iba konzumácia potravín s vápnikom nestačí. Musíme tiež prijať dostatok vitamínu D, aby sme telu pomohli využiť vápnik, ktorý získava.

Pokožka vytvára vitamín D, keď je vystavená slnečnému žiareniu. Spravidla potrebujete 10 až 15 minút slnečného žiarenia na ruky, dekolt a tvár, a to dvakrát až trikrát týždenne, aby ste dosiahli dostatok vitamínu D. Čas závisí od toho, aká citlivá je vaša pokožka na svetlo. Závisí to tiež od vášho používania opaľovacích krémov, farby pleti, ročného obdobia, zemepisnej šírky (severnej alebo južnej), miesta pohybu a množstva znečistenia vo vzduchu.

Vitamín D dokážeme tiež nadobudnúť z potravín, ako je mlieko, vajíčka, morské ryby alebo z vitamínových doplnkov.

Ako pomáha vápnik?

Vápnik sa nachádza v kostiach a zuboch. Pomáha budovať kosti a udržiavať ich zdravé. Telo tiež používa vápnik, aby pomohlo zrážaniu krvi a kontrakcii svalov. Ak neprijímate každý deň dostatok vápnika z potravín, ktoré konzumujete, telo si vezme potrebný vápnik z vašich kostí, čím vaše kosti rednú.

Potreba tela po tejto základnej stavebnej zložke kostí je vyššia v detstve a dospievaní, keď kostra rýchlo rastie, a počas tehotenstva a dojčenia. Ženy po menopauze a starší muži musia taktiež konzumovať viac vápnika. S pribúdajúcim vekom sa telo stáva menej efektívne pri vstrebávaní vápnika a ďalších živín. U starších dospelých sú tiež pravdepodobnejšie chronické zdravotné ťažkosti, ak užívajú lieky, ktoré môžu zhoršiť absorpciu tohto minerálu.

Koľko vápnika človek potrebujete, závisí od jeho veku:

9 – 18 rokov: 1 300 mg denne

19 – 50 rokov: 1 000 mg denne

51 a starší: 1 200 mg denne

Tehotné alebo dojčiace ženy potrebujú rovnaké množstvo vápnika ako iné ženy rovnakého veku.

Vápnik sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách, ako sú mlieko, syr, jogurt či listová zelená zelenina (brokolica, kel či horčica). Vápnik sa niekedy pridáva do určitých potravín, ako napríklad do cereálií, pomarančového džúsu, tofu, sójového mlieka, do chlebov alebo cestovín.

Súvisiace články

Najčítanejšie