Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
13 spôsobov akými prílišné množstvo cukru poškodzuje telo: Rýchlejšie starne a prichádzajú tieto choroby
Zdielať na

13 spôsobov akými prílišné množstvo cukru poškodzuje telo: Rýchlejšie starne a prichádzajú tieto choroby

Sladené nápoje a sladkosti nám pridávajú 30 kg cukru ročne

Cukor je sladký, ale ak je ho priveľa, môže poškodiť vaše zdravie. Potraviny ako ovocie, zelenina, mliečne výrobky a obilniny obsahujú prírodné cukry. Telo trávi tieto sacharidy pomaly, takže bunky dostávajú stály prísun energie. Na druhej strane pridané cukry prichádzajú v balených potravinách a nápojoch. Telo však nepotrebuje žiadne pridané cukry. Ako priveľa cukru poškodzuje zdravie?

Priberanie

Nápoje sladené cukrom sú veľkým zdrojom pridaných cukrov. Ak pijete plechovku sladeného nápoja každý deň a neobmedzujete kalórie inde, o tri roky budete o 15 kíl ťažší. Nadmerná hmotnosť môže viesť k problémom, ako je cukrovka a niektoré druhy rakoviny.

Ochorenie srdca

Ak jednu štvrtinu vášho denného príjmu cukru tvoria sladené nápoje, máte viac ako dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby ako niekto, kto to tk nerobí. Nie je jasné prečo. Môže sa stať, že nadbytočný cukor zvýši krvný tlak alebo uvoľní viac tukov do krvného obehu. Oboje môže viesť k infarktu, mŕtvici a iným srdcovým ochoreniam.

Cukrovka

Najmä sladené nápoje môžu zvýšiť riziko cukrovky 2. typu, pretože keď cukor zostane vo vašej krvi, telo môže reagovať znížením množstva hormónu inzulínu, ktorý premieňa jedlo, ktoré jete, na energiu. Alebo inzulín nefunguje tak dobre. Ak máte nadváhu, zhodenie dokonca 5 - 10 vám môže pomôcť zvládnuť hladinu cukru v krvi.

Vysoký krvný tlak

Zvyčajne je za tento stav, nazývaný aj hypertenzia, zodpovedná soľ. Niektorí vedci však tvrdia, že cukor k tomu prispeiva tiež. Jedným zo spôsobov, ako podľa nich cukor zvyšuje krvný tlak, je príliš vysoká hladina inzulínu. To môže spôsobiť, že krvné cievy sú menej pružné a obličky zadržia vodu a sodík.

Vysoký cholesterol

Sladké nápoje i sladkosti sú zlé pre srdce, bez ohľadu na to, koľko vážite. Môžu zvýšiť takzvaný "zlý" (LDL) cholesterol a znížiť "dobrý" (HDL). Môžu tiež zvýšiť hladinu krvných tukov nazývaných triglyceridy a bránia fungovaniu enzýmu, ktorý ich rozkladá.

Ochorenie pečene

Väčšina balených potravín, pochutín a nápojov je sladená fruktózou, jednoduchým cukrom z ovocia alebo zeleniny. Telo ho nevie využiť na energiu, premení ho na tuk. Ak pravidelne pumpujete fruktózu do tela, v pečeni sa hromadia drobné kvapky tuku a vzniká nealkoholické stukovatenie pečene. Včasné zmeny stravy môžu toto ochorenie zvrátiť. Inak môže opuch a zjazvenie pečeň poškodiť.

Zubný kaz

Vieme, že cukor kazí zuby. Ako? Vyživuje baktérie v ústach, ktoré zanechávajú kyselinu a tá opotrebováva zubnú sklovinu. Bežnými príčinami sú sladené nápoje, sušené ovocie, cukríky a čokoláda. Ak jete koláč, vypláchnite si ústa vodou alebo vypite trochu mlieka, aby ste neutralizovali kyselinu.

Zlý spánok

Príliš veľa cukru počas dňa môže narušiť hladinu glukózy v krvi a spôsobiť energetické výkyvy a spôsobiť pocit únavy aj počas dňa. Večer naopak miska zmrzliny alebo koláčikov napumpuje do tela cukor, ktorý môže narúšať spánok a skrátiť čas hlbokého spánku. Takže sa nemusíte zobudiť oddýchnutý.

ADHD

Je bežné, že cukor zhoršuje príznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou. Ale prepojenie nie je dokázané. Viac štúdií odmieta teóriu, že cukor spôsobuje alebo zhoršuje ADHD, ako je tých, čo ju podporujú. Nevieme presne, čo vedie k ADHD, ale veľkú úlohu pravdepodobne zohrávajú vaše gény.

Náladovosť

Cítite sa zle? Chuť na sladké môže byť príčinou. Niekoľko štúdií spájalo problémy s cukrom a duševným zdravím. Jeden z najnovších výskumov ukázal, že muži, ktorí jedli viac ako 66 gramov cukru denne – takmer dvojnásobok odporúčaného množstva – mali o 23 % vyššiu pravdepodobnosť, že im diagnostikujú úzkosť alebo depresiu, než muži, ktorí jedli 40 gramov alebo menej. Príliš veľa cukru môže vyvolať depresiu,pretože cukor podporuje chronický zápal, aj v mozgu,

Dna

Možno viete, že túto bolestivú artritídu môžete dostať z príliš veľkého množstva červeného mäsa, mäsa z orgánov a morských plodov. To isté platí pre fruktózu. Môže spôsobiť hromadenie kyseliny močovej v krvi, ktorá zase vytvorí tvrdé kryštály v kĺboch.

Obličkové kamene

Dostanete ich, keď sa chemické látky v moči zmenia na pevné kryštály. Telo vyplaví niektoré obličkové kamene bez veľkej bolesti. Iné sa môžu zaseknúť vj obličke alebo inej časti vášho močového ústrojenstva a zablokovať tok moču. Príliš veľa fruktózy zvyšuje riziká obličkých kameňov.

Starnutie

Sladené nápoje môžu pridať roky k biologickému veku. Skracujú sa totiž teloméry,ktoré zakrývajú konce vašich chromozómov, aby ich uchránili pred poškodením. Skrátené teloméry prinášajú aj choroby súvisiace s vekom, ako je cukrovka. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí pijú 2 lite sladených nápojov denne, majú kratšie teloméry. Výskumníci sa domnievajú, že je to ako pridať viac ako 4 roky k bilogickému veku buniek.

Súvisiace články

Najčítanejšie