Jasno
13°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dá sa strata sluchu zvrátiť? Od čoho to závisí?
Zdielať na

Dá sa strata sluchu zvrátiť? Od čoho to závisí?

Niektoré formy straty sluchu nie sú zvratné, mnohé áno. Od čoho to závisí? Podstatná je príčina straty sluchu

Nahromadenie ušného mazu: Zvratné

Ušný maz pomáha čistiť a chrániť uši. Normálnesa uši čistia samé. Ak na ich čistenie používate vatové tyčinky, môžete zatlačiť ušný maz hlbšie do ucha. To môže spôsobiť, že sa nahromadí a uviazne v zvukovode. Vtedy môže zhoršiť sluch. Tento problém so suchom je pomrne jednoduché vyriešiť. Dajte do ucha niekoľko kvapiek minerálneho oleja alebo detského oleja , aby sa vosk dostal von. V lekárni si môžete kúpiť aj kvapky, ktoré pomáhajú zmäkčiť ušný maz. Vyhnite sa výrobkom s peroxidom vodíka, ak máte suchú kožu vo vnútri ucha. Ak domáca liečba nezaberá alebo ak máte cukrovku, navštívte lekára. Môžu bezpečne odstrániť vosk pomocou lekárskych nástrojov. Alebo by to mohli vypláchnuť vodou alebo fyziologickým roztokom.

Ušné infekcie: Zvratné

Ak máte infekciu ucha, môžete si všimnúť miernu stratu sluchu, ako keby ste mali v ušiach štuple. Infekcia zvyčajne vyniká, ak v strednom uchu uviazne tekutina, čo uľahčuje rast baktérií. Niektoré infekcie uší sa zlepšia samy od seba. Lekár môže predpísať antibiotiká na liečbu. Vírusy môžu tiež spôsobiť stratu sluchu. Pozor aj na nádchu, ktorá spôsobuje opuch Eustachovej trubice. Skúste si kvapkať voľlnopredajné kvapyk do nosa a vždy si na chvíľu ľahnite na tú stranu 

Náhla strata sluchu: Zvyčajne zvratná

Stáva sa to vtedy, keď stratíte sluch úplne alebo čiastočne naraz alebo počas niekoľkých dní. Približne polovici ľudí s týmto problémom sa sluch vráti sám. Zvyčajne sa to zlepší za týždeň alebo dva. Náhla strata sluchu sa rieši tabletkami alebo injekciami kortikosteroidov. Prečítajte si viac o rôznych možnostiach liečby náhlej straty sluchu. Ak existuje príčina, ktorú lekári dokážu určiť, mali by ste absolvovať aj liečbu tejto príčiny spolu s kortikosteroidmi.


Strata sluchu súvisiaca s vekom: Nezvratná

Je bežné, že ľudia postupne strácajú sluch, keď starnú. Pretože sa to deje pomaly, na prvý pohľad si nemusíte všimnúť rozdiel v tom, ako počujete. Môžete si uvedomiť, že horšie počujete až vtedy, ak napríklad máte problém počuť v telefóne, alebo ak musíte ľudí požiadať, aby zopakovali, čo hovoria. Väčšinou  je to spôsobené prirodzenými zmenami vo vnútornom uchu, keď starnete. Problémy so sluchom môže spôsobiť aj celoživotné počúvanie hlasných zvukov, napríklad prehrávanie hudby cez slúchadlá. Akonáhle hluk poškodí sluch, už sa to nezlepší. Existujú však spôsoby, ako zlepšiť počutie pri strate sluchu  súvisiacej s vekom, napríklad načúvacie pomôcky .

Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte problém so sluchom. Môžu ho zvrátiť alebo aspoň zabrániť jeho zhoršeniu.

Môžu vás tiež poslať k špecialistovi, ako napríklad:

Audiológ, ktorý sa špecializuje na liečbu a testovanie straty sluchu
Ušný, nosný a krčný (ORL) lekár, nazývaný aj otorinolaryngológ
Odborník na načúvacie prístroje, ktorý robí testy a nastavuje načúvacie prístroje

Súvisiace články

Najčítanejšie