Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hnedý a biely tuk. Ktorého by sme mali mať v tele viac?
Zdielať na

Hnedý a biely tuk. Ktorého by sme mali mať v tele viac?

Archívna reportáž

Tuk je samostatný orgán.

Tukové tkanivo obsahuje nielen bunky plné tuku, ale aj cievy, nervy a bunky imunitného systému. Vedeli ste, že je to vlastne samostatný orgán?

Najbežnejším typom tukového tkaniva je biele tukové tkanivo "biely tuk", ktoré máme v hrudníku, bruchu a hornej časti nôh; príliš veľa predstavuje obezitu.

Biely tuk- dobíjacia batéria

Biely tuk robí viac, než len poskytuje izoláciu proti chladu. Funguje ako dobíjacia batéria-  ukladá aj tuky pochádzajúce z potravy a neustále uvoľňuje malé množstvá tukov, ktoré sa majú premeniť na energiu. Na fungovanie potrebujeme ten neustály prísun energie. Ak by sme nemohli ukladať a neustále uvoľňovať zdroje energie, museli by sme neustále jesť. Ak by sme to museli urobiť, stihli by sme za deň ešte menej.

Hnedý tuk- kachle, ktorými kúrime

Hnedé tukové tkanivo "hnedý tuk" sa nachádza na krku, ramenách, hrudníku a bruchu v malých množstvách - je to menej ako stotina množstva bieleho tuku. Jeho hlavnou funkciou je spaľovanie tukov, ktoré ukladá, čím vzniká teplo, ktoré nás udržiava v teple. Existujú aj iné typy tukového tkaniva s rôznymi funkciami.

Tukové tkanivo tiež vytvára veľa hormónov, vrátane niektorých, ktoré ovplyvňujú našu chuť do jedla, krvný tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol. Vytvára tiež molekuly imunitného systému, ktoré môžu ovplyvniť stupeň zápalu v našom tele.

Najzdravšie je mať relatívne viac hnedého tuku a relatívne menej bieleho tuku, ako je priemer. V súčasnosti  však zatiaľ nie je bežne dostupné meranie množstva hnedého a bieleho tuku v našom tele. Tiež nevieme, ako zvýšiť množstvo hnedého tuku. Ale aj keď je to ťažké, vieme, ako znížiť množstvo bieleho tuku- nižším príjmom

Súvisiace články

Najčítanejšie