Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zažívate v bazéne peklo? Alergia na chlór neexistuje, zrejme ho neznášate
Zdielať na

Zažívate v bazéne peklo? Alergia na chlór neexistuje, zrejme ho neznášate

Archívna reportáž

Niektoré kúpaliská si poradia aj bez chlóru

Plávanie je ideálny šport pre alergikov aj astmatikov. Návšteva plaveckých bazénov je však pre niektorých ľudí skôr za tresta dokonca môže u nich vyvolať vznik astmy. Dôvod? Nepríjemná reakcia na chlór.

Alergia na chlór podľa odborníkov neexistuje. Čo teda stojí za vyrážkou a dýchavičnosťou pri pobyte v bazéne? Dýchacie ťažkosti pri kontakte s chlórom totiž skutočne môžu vyvolať astmu.

Podstatou týchto ťažkostí je dráždenie dýchacích ciest chlórom, kvôli čomu dôjde k ich opuchu, zúženiu a tvorbe hlienu. Najviac ohrození sú ľudia, ktorí sa dlhodobo vystavujú pôsobeniu tohto dráždidla, napríklad profesionálni plavci, plavčíci alebo upratovači.

Existuje totiž množstvo štúdií potvrdzujúcich, že časté plávanie v chlórovaných bazénoch alebo používanie čistiacich prostriedkov s chlórom zvyšuje riziko rozvoja astmy a vzniku ďalších dýchacích alergií u detí i dospelých. Príkladom je napríklad americká olympionička Army Van Dyken alebo austrálsky plavec Ian Thorpe, ktorí precitlivenosťou- teda neznášanlivosťou tejto látky trpia.


Medzi najčastejšie ťažkosti spojené s neznášanlivosťou chlóru patria:

  • kašeľ,
  • dýchavičnosť,
  • pocit ťažoby na hrudníku,
  • hvízdavý, pískavý dych,
  • nádcha a kýchanie,
  • pocit upchatého nosa,
  • svrbenie a začervenanie očí.

Chlór -nepriateľ pokožky 

Pri styku s chlórom sa tiež môže objaviť svrbivá a pálivá vyrážka buď po celom tele, alebo tam, kde došlo ku kontaktu. Táto látka totiž vysušuje a dráždi kožu, čím môže spôsobiť rozvoj takzvanej iritačnej dermatitídy. Môže dôjsť aj k vzplanutiu autoimunitnej dermatitídy, ktorá boladovtedy skrytá.  Kožné a dýchacie ťažkosti sa pritom stupňujú s množstvom chlóru vo vode alebo v konkrétnom prípravku.

Slaná voda je zdravšia

Znamená precitlivenosť na chlór úplný zákaz kúpania vo verejných bazénoch? Určite nie. Najskôr je však nutné navštíviť alergológa alebo dermatológa, ktorý ozrejmí pravú príčinu vašich ťažkostí a navrhne konkrétny postup. Pokiaľ ste vášnivými plavcami, vyskúšajte radšej pobyt v bazénoch so slanou vodou. Tá má totiž oproti tej chlórovanej priaznivý vplyv na ľudskú pokožku aj dýchací systém.

Súvisiace články

Najčítanejšie