Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedeli ste, že môžete byť alergickí na marihuanu?
Zdielať na

Vedeli ste, že môžete byť alergickí na marihuanu?

Archívna reportáž

Marihuana môže spôsobiť aj alergickú reakciu.

Málokto z užívateľov marihuany zrejme tuší, že táto rastlina dokáže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu. Okrem peľu môže dráždiť aj dym z marihuanových cigariet alebo plesne, ktoré na byline vyrastú pri jej skladovaní.

Konopný peľ alebo dym vzniknutý spaľovaním tejto rastliny však naozaj môže vyvolať klasickú alergickú reakciu. „Hoci stále ide o pomerne vzácnu záležitosť, alergické problémy vzniknuté v dôsledku vystavenia alebo užívania konope sa objavujú stále častejšie,“ píšu americký lekár Thad F. Ocampo a jeho kolegyňa Tonya S. Ransová v článku uverejnenom v americkom časopise Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Je ale možné, že zo skutočného počtu alergických reakcií vyvolaných užívaním konope bola hlásená iba časť. Samozrejme, kvôli obavám z možného postihu vzhľadom na nelegálne užívanie.

Nepríjemnosti bežné aj závažné

Problémy spôsobené prehnanou reakciou imunity na konope sa nelíšia od bežných alergických príznakov pri iných alergiách. Ide o:

vodnatú nádchu,
zápal nosovej sliznice,
kýchanie,
kašľanie,
žihľavku,
svrbenie očí,
opuchy nosovej sliznice,
zhoršené dýchanie.

U jedného človeka však dokonca došlo k anafylaktickému šoku, čo je život ohrozujúca prudká alergická reakcia. Zjedol totiž pokrm pripravený z morských plodov obalených v konopných semienkach. Pôvodné podozrenie, že problém vyvolali morské plody, neskôr lekári na základe testov vylúčili. Anafylaktická reakcia sa tiež v jednom prípade dostavila niekoľko minút po vnútrožilovom podaní marihuany.

Pozor na plesne 

Pre užívateľov konope alebo osoby, ktoré s ním prídu do styku v práci, nemusí byť problematická iba samotná rastlina. Pri skladovaní sa na nej môžu usadiť plesne, čo je veľmi častý spúšťač alergií. Prípadne môžu pôsobiť problém obaja činitelia zároveň, pretože alergici často vykazujú známky precitlivenosti na viac alergénov naraz.

Stará záležitosť

Alergia na marihuane nie je tak novou záležitosťou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dôkazom je aj štúdia vykonaná roku 1940 v americkom štáte Nebraska. Vtedy 22 % zo 119 skúmaných alergikov vykazovalo precitlivenosť okrem iného na konopný peľ. Prieskum bol zopakovaný o 60 rokov neskôr. Išlo o rovnakú oblasť, kde sa dnes však už konope pestuje hojnejšie. Na peľové zrná tejto rastliny reagovalo už 61 % zo 127 testovaných alergikov. Lekárka Purvi Parikhová, americká alergologička a imunologička, v tejto súvislosti upozorňuje na nasledujúci fakt: ľudia žijúci tam, kde sa pestuje konope, môžu byť obzvlášť náchylní na vývoj alergickej reakcie. „Množstvo pestovaných rastlín hrá veľkú úlohu v tom, s akou početnosťou sa alergia na konope v populácii vyskytuje,“ dodáva.

Súvisiace články