Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ste alergickí na niektoré ovocie? Možno máte latexo-ovocný syndróm!
Zdielať na

Ste alergickí na niektoré ovocie? Možno máte latexo-ovocný syndróm!

Archívna reportáž

Alergia na ovocie môže zároveň znamenať alergiu na latex

Latexo-ovocný syndróm spája v sebe dva alergie - alergiu na kaučuk a exotické ovocie. Alergie na latex (prírodný produkt kaučukovníku) je v populácii pomerne častá. Navyše množstvo ľudí s alergiou na latex (približne 50 % z nich) trpí zároveň potravinovou alergiou na určité druhy ovocia prípadne zeleniny. Tejto skríženej alergickej reakcii hovoríme latexo-ovocný syndrom ( po anglicky latex-fruit syndrome).

Ako vzniká latexo-ovocný syndróm?

Latexo-ovocný syndrom je rovnako ako iné skrížené alergické reakcie vyvolaný tým, že v latexe a niektorých potravinách sa vyskytujú podobné alergény.

Ak je náš organizmus citlivý na určitú bielkovinu prítomnú v latexe, potom sa stane citlivým aj na podobnú bielkovinu, ktorá je obsiahnutá napríklad v avokáde alebo kiwi. Postup však môže byť aj opačný a ako prvá môže existovať alergia na niektoré druhy ovocia, ku ktorým sa neskôr pripojí aj alergia na prírodný latex.

Na ktoré potraviny si musíme dávať  pozor?

Konzumácia problematických potravín pri latexo-ovocnom syndróme môže spôsobiť len ľahké alergické príznaky (napríklad svrbenie v krku a v ústach), ale aj ťažkú a život ohrozujúcu alergickú reakciu. Dobrou správou je, že ak aj trpíte latexo-ovocným syndrómom, zvyčajne budete alergicky reagovať len na niekoľko málo potravín, ktoré majú skríženú alergickú reakciu s latexom.

Potraviny, ktoré môžu mať skríženú alergickú reakciu s latexom:

avokádo,
banán,
jedlé gaštany,
zemiaky,
paradajky,
kiwi,
ananás,
papája,
baklažán,
melón,
marakuja,
mango,
pšenica.

Diagnostika latexo-ovocného syndrómu

U ľudí s alergiou na latex by mali byť vykonané testy na potravinovú alergiu na druhy ovocia, u ktorých sa najčastejšie vyskytujú skrížené alergické reakcie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie