Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Máte práve teraz peľovú alergiu? Zrejme ste polinotik, toto vám škodí
Zdielať na

Máte práve teraz peľovú alergiu? Zrejme ste polinotik, toto vám škodí

Archívna reportáž

Pri peľovej alergii sa alergénu nevyhnete

V súčasnosti trpí alergiami podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva okolo 40 % ľudí(!), pričom väčšina z nich sú polinotici. Títo ľudia trpia precitlivenosťou na viacero druhov tráv, rastlín, vrátane burín a ich kvetov.

Najvýznamnejším a najsilnejším alergénom týchto dní je breza. S postupným otepľovaním bude pribúdať peľ tráv z čeľade lipnicovitých a to aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Peľ tráv sa stane na dlhé obdobie najvýznamnejším a najsilnejším alergénom. Naopak s teplejším počasím klesnú koncentrácie spór húb (plesní). Množstvo peľu v ovzduší lokálne ovplyvňujú zrážky a nočné ochladenie.

Čo môže pomôcť alergickým prieduškám?

"Ak už človek alergiu má, nie vždy môže úplne zamedziť kontaktu s alergénom, najmä ak je to peľ, ktorý je všade okolo," hovorí pediatrička Paula Jackaninová z detského oddelenia NsP sv. Jakuba n.o. Bardejov. Niečo však predsa urobiť môžeme. Jedinou liečbou, ktorá rieši príčinu alergického ochorenia je imunizačná terapia. Tá je však dostupná len pre vybrané alergické ochorenia.

"Čo však vie urobiť každý z nás, je udržiavať stav slizníc v dobrej kondícií. Pre alergikov je škodlivý suchý vzduch, ale tiež vysoká vlhkosť. Na oboje platí časté a nárazové vetranie miestnosti, v ktorej spíme, pracujeme a trávime voľný čas. Potrebný je tiež pitný režim, nutrične vyvážená strava, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, minimalizovanie stresových situácií, pravidelný telesný tréning.  Ideálna teplota pre kvalitný spánok je okolo 21 stupňov Celzia," hovorí lekárka.

Alergikom však tieto  opatrenia podľa nej nie vždy prinášajú dostatočnú úľavu, potrebujú zvlhčiť a regenerovať sliznice efektívnejšie. "Riešením je inhalácia, kedy aktívne vdychujeme aerosól s preventívnym aj liečebným účinkom. Na výrobu aerosólu je najlepšie použiť profesionálne zdravotné pomôcky-inhalátory. Zabezpečia, aby sa aj najmenšie čiastočky dostali až do „koncových“ častí pľúc (alveol), čo sa napríklad bežným naparovaním nedá docieliť," dodáva MUDr. Jackaninová

Najčítanejšie