Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na ktoré operácie treba v lete radšej zabudnúť? Toto si robiť nedajte!
Zdielať na

Na ktoré operácie treba v lete radšej zabudnúť? Toto si robiť nedajte!

Archívna reportáž

Plánované operácie sezónu nemajú

Musíte si dať odstrániť znamienko, chcete si nechať odsať tuk alebo potrebujete ísť na laserovú operáciu očí? Vyberte si pre vašu operáciu to správne obdobie.

Samozrejme, sú aj zákroky, ktoré odklad neznesú a je jedno, či je za oknami mráz alebo tridsať stupňov v tieni. Sú to všetko život zachraňujúce operácie, operácie úrazov či operácie onkologických nálezov, alebo rýchlo sa vyvíjajúcich ochorení. V prípade mnohých zákrokov sa však dá s kalendárom narábať a vybrať si vhodný čas.

Leto je typickým uhorkovým obdobím pre plastických chirurgov a estetických dermatológov. Samozrejme, sú záležitosti, ktoré sa dajú operovať celoročne, teda i v lete. Sú to napríklad operácie očných viečok, ušníc, facelifty, vytiahnutie obočia, aplikácie výplňových materiálov či botoxu, operácie prsníkov alebo varixov.

Tu však lekári zvažujú fototyp kože každého pacienta, jeho pracovnú náplň a napríklad aj dovolenkové plány. Okrem samotnej operácie treba totiž rátať aj s obdobím rekonvalescencie, počas ktorej je nutné napríklad nosiť sťahovacie obväzy či pančuchy. To trvá zvyčajne niekoľko týždňov a leto je medzitým fuč.

Podľa lekárov je však takmer pravidlom, že letné prázdninové mesiace často využívajú detskí pacienti, napríklad na operáciu odstávajúcich ušníc, aby v novom školskom roku mali „nové ušká“. Pracovný čas lekárom vypĺňajú aj pedagogickí pracovníci, ktorí využívajú najmä prvé dva až tri júlové týždne, aby sa podrobili operácii. Ďalšou skupinou sú hudobníci či herci, ktorí takisto využívajú čas divadelných prázdnin.

Zákroky, ktoré lekári skutočne neodporúčajú, sú takmer výlučne výkony na tvári – najmä u pacientov so svetlou pokožkou alebo u pacientov, u ktorých lekári predpokladajú nespoluprácu a nedisciplinovanosť v pooperačnom období. Skrátka u ľudí, ktorých záhrada či pobyt pri bazéne láka, hoci majú čerstvé prsné implantáty alebo operované kŕčové žily. Je totiž naozaj potrebné plne sa vyhnúť priamemu slneniu, soláriu a „nevetrať“ miesta, ktoré majú byť starostlivo zabalené v bandáži.

Liposukcie, abdominoplastiky, redukčné operácie prsníkov, operácie kŕčových žíl laserom v letných, teplých mesiacoch sa robia iba v prípade, ak pacient súhlasí s pravidlami rekonvalescencie daného pracoviska plastickej chirurgie. Inak, samozrejme, lekári nemôžu ručiť za dobrý výsledok a snaha chirurga i náročné týždne po operácií môžu vyjsť navnivoč.

 Na kúpanie nepomyslite

Rozmýšľali ste nad tým, že pred novým semestrom či septembrom v práci využijete čas na to, aby ste si dali urobiť laserovú operáciu očí? Žiadny problém v tom nie je, mnohé laserové centrá dokonca ponúkajú pacientom v lete výrazné zľavy až o jednu tretinu ceny. Dôvod je jednoduchý. Okrem toho, že platí absolútne prísne nosenie slnečných okuliarov pri každom vyjdení z domu, s operovanými očami sa v závislosti od druhu zákroku vôbec nesmie jeden až dva mesiace vchádzať do vody kvôli možnej infekcii. Teda žiadne jazerá, záhradné bazény ani more nehrozia.

Po laserovej operácii očí sa človek cíti už o dva-tri dni, akoby na žiadnej nebol. Pripomína mu ju iba lepší zrak. Dovolenka pri mori spojená s potápaním, šnorchlovaním či len plávaním sa však po nej v najbližších týždňoch plánovať nedá, hoci by ste z pláže na najbližší ostrov perfektne dovideli aj bez okuliarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie