Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vedci: Máte skrytú stratu sluchu? Môže vám spôsobiť zvonenie v ušiach
Zdielať na

Vedci: Máte skrytú stratu sluchu? Môže vám spôsobiť zvonenie v ušiach

Ušný šelest je veľmi nepríjemný príčina sa zisťuje ťažko.

Vedci vedia, že tinitus alebo zvonenie v ušiach postihuje 10 % dospelých na celom svete. Ale nie sú si úplne istí, čo spôsobuje tento stav.

Tradičný názor je, že tinitus sa vyskytuje u ľudí, ktorí už majú poruchu sluchu. Ale niektorí ľudia, ktorí majú tinitus, sú podľa výskumníkov z Massachusetts Eye and Ear Infirmary stále schopní podávať dobré výsledky pri štandardných testoch sluchu. Stáva sa to podľa aj preto, že tieto testy nezachytia zhoršenie funkcie sluchových nervov, niekedy nazývanej aj „skrytá strata sluchu“.

Naša práca vychádza z predpokladu, že tinitus môže byť vyvolaný stratou funkcií sluchového nervu, a to aj u ľudí s normálnym sluchom,“ povedal Stéphane F. Maison, PhD, vedúci autor novej štúdie o tinnite .

Tinnitus sa niekedy prirovnáva k syndrómu fantómových končatín, pri ktorom ľudia pociťujú bolesť končatín, ktoré už nemajú. Štúdia publikovaná v Scientific Reports sa síce nezmieňuje o syndróme fantómových končatín, ale hovorí o „fantómovom zvuku“.

„Inými slovami, mozog sa snaží kompenzovať stratu sluchu zvýšením svojej aktivity, čo vedie k vnímaniu fantómového zvuku- tinnitu. Až donedávna bola táto myšlienka sporná, pretože niektorí ľudia trpiaci tinnitom majú normálne testy sluchu,“ vysvetlili vedci v tlačovej správe.

Čo je to tinnitus?

Štúdia zahŕňala 294 dospelých – 201, ktorí nikdy nehlásili tinnitus, 64 hlásilo, že mali dočasný tinnitus a 29, ktorí hlásili trvalý tinnitus 6 mesiacov alebo dlhšie. Všetkých 294 účastníkov vykonalo test čistých tónov, v ktorom ľudia zdvihnú ruky, keď počujú pípnutia, aby zmerali najtichšie zvuky, ktoré dokážu zaznamenať.

V inom druhu testu elektródy merali reakcie na zvuky kliknutia vo vnútornom uchu, sluchovom nerve a mozgu. Druhý test zistil zníženú odozvu sluchových nervov a zvýšenú aktivitu mozgového kmeňa u tých, ktorí mali tinitus.

Maison, hlavný výskumník v laboratóriách Eaton-Peabody na Mass Eye and Ear/Harvard Medical School, označil štúdiu za „prvý krok ku konečnému cieľu umlčať tinnitus“.

Okrem toho, že zvonenie alebo iné zvuky v ušiach sú veľmi nepríjemné, symptómy tinnitu mnohých pacientov duševne oslabujú, spôsobujú im nedostatok spánku, sociálnu izoláciu, úzkosť a depresiu, nepriaznivo ovplyvňujú pracovný výkon a výrazne znižujú kvalitu ich života,“ vyjadril sa v tlačovej správe. "Nebudeme schopní vyliečiť tinnitus, kým úplne nepochopíme mechanizmy, ktoré sú základom jeho vzniku."

Súvisiace články