Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
11 potravín,ktoré sú naozaj liečivé: Pri ktorých chorobách pomôžu?
Zdielať na

11 potravín,ktoré sú naozaj liečivé: Pri ktorých chorobách pomôžu?

Potraviny môžu prispievať k liečbe ochorení.

Zdravé jedlo je liek, ktorý dávame nášmu telu každý deň. Nedokáže vyliečiť to, čo vás trápi, ale niektoré potraviny majú moc upokojiť príznaky a dať vášmu telu vzpruhu, keď máte špecifické choroby alebo zranenia. Pomôžte si týmito liečivými potravinami.

1/11 Kuracie Pho - na prechladnutie

Táto vietnamská polievka pomáha pri prechladnutí. Kuracie pho (vyslovuje sa „fuh“) obsahuje badián, kardamón a škoricu, ktoré pôsobia proti zápalu. Má v sebe  antioxidanty vo forme plodov goji a semien koriandra. Jalapenos prinášajú vápnik a vitamíny A a C  a kapsaicín na prečistenie nosových dutín.

2/11 Sardinky- na zranenia kostí 

Sardinky možno nie sú najobľúbenejšie ryby, no ich drobné mäkké kostičky vám môžu pomôcť rýchlejšie sa zahojiť zlomené kosti. Tieto drobné ryby sú zvyčajne balené v malých plechovkách s vodou, olivovým olejom alebo paradajkovou šťavou a sú plné vápnika a vitamínu D. Majú tiež viac omega-3 mastných kyselín na posilnenie kostí ako väčšina ostatných rýb. Bonus: Sardinky sa chytajú divoké a mladé, čo znamená, že ich hladiny ortuti sú nízke.

3/11 Nezrelé banány - na hnačku 

Zelené banány majú tajnú superschopnosť: sú skvelé pri hnačke. Obsahujú rezistentný škrob, čo znamená, že  tento škrob tenké črevo nedokáže rýchlo absorbovať. Tento škrob  podporuje rast dobrých baktérií v tráviacom trakte a pomáha vylučovať choroboplodné zárodky. Banány sú tiež plné elektrolytov, ako je draslík, ktorý vám môže pomôcť nahradiť minerály, ktoré ste pri hnačke stratili.

4/11 Med - na kašeľ

Med zmierňuje zápaly, tíši bolesť a zabíja baktérie. Je tiež plný protilátok, ktoré bojujú proti vírusovým infekciám. Je nabitý vitamínmi, ako je niacín a vitamín C, a minerálmi, ako je vápnik a železo. Pridajte 2 polievkové lyžice medu do teplej vody alebo čajua získate prírodný prostriedok na potlačenie kašľa.

5/11Kimchi - na plynatosť a nadúvanie

Toto tradičné kórejské jedlo pomáha proti plynatosti a nadúvaniu. Je to pikantná zmes zeleniny, ako je kapusta napa a reďkovky, ktoré sú fermentované alebo konzervované prírodnými dobrými baktériami. Keď ho zjete, získate množstvo probiotík a odstránite zlé baktérie, ktoré môžu spôsobiť brušné ťažkosti. Niektoré druhy kyslej kapusty a kyslých uhoriek majú rovnaký účinok- domácim slovenským ekvivalentom je tiež pikantná čalamáda..

6/11 Chren - na upchaté dutiny

Keď nastrúhate chren, rozdrvíte bunky koreňa. Tým sa uvoľnia éterické oleje, ktoré spôsobujú spôsobiť slzenie očí a výtok z nosa .Ak máte problémy s dutinami alebo nosom: chren uvoľňuje hlien, ktorý viaže baktérie, ak zostane v dutinách príliš dlho. To isté platí pre wasabi, ktoré sa jedáva so sushi.

7/11 Káva- na bolesť hlavy

Keď vás bolí hlava, krvné cievy, ktoré vyživujú váš mozog, sa stiahnu, potom sa prudko roztiahnu a tlačia na nervy. To spôsobuje pulzovanie v hlave. Kofeín v káve, čiernom čaji a čokoláde spôsobuje, že krvné cievy sa sťahujú. Kávu všk treba piť s rozumom. Bolesti hlavy môžete dostať aj vtedy, keď máte v sebe príliš veľa kofeínu.

8/11 Kel - na krvácajúce rany

Škrabanec? Rez nožom? Začnite jesť sa liečiť kelom alebo inou tmavou, listovou zeleninou, ako je špenát, brokolica a kapusta a okrúhlica. Majú vysoké množstvo esenciálneho vitamínu K, ktorý pomáha krvným bunkám zoskupovať sa a zrážať sa. Nielenže to zabráni stratám krvi, chráni aj vašu ranu. K tiež pomáha telu budovať zdravé kostné tkanivo.

9/11 Zázvor- na nevoľnosť a bolesť žalúdka

Zázvor je skvelý pre váš žalúdok. Koreň zázvoru obsahuje zlúčeniny nazývané gingeroly. Blokujú receptory v tráviacom trakte, ktoré spôsobujú nevoľnosť. Môžete ho použiť na liečbu rannej nevoľnosti, na  zmiernenie žalúdočných problémov po operácii alebo chemoterapii. Zázvor môžete konzumovať v mnohých formách, vrátane kandizovaného, ​​sušeného, ​​čerstvého, nakladaného, ​​práškového a mletého.

10/11 Bylinkový čaj- na bolesť hrdla

 Ak vás bolí hrdlo, mätový čaj ho prirodzene znecitlivie. Klinček a zelený čaj bojujú proti baktériám. Čaj s malinovou príchuťou zmierňuje zápal. Harmanček vám premastí hrdlo: Pite ho, ak ste zachrípnutý. Čokoľvek si vyberiete, uistite sa, že je bez kofeínu, aby ste mohli odpočívať a spať.

11/11 Jablká- na tráviace ťažkosti

Jablká majú vysoké množstvo pektínu- rozpustnej vlákniny. Pomáhajú proti hnačke, ale aj proti zápche- rozhýbu totiž črevá.Ak máte hnačku, znižujú zápal.  Ak chcete z jabĺk získať čo najviac vlákniny, jedzte ich aj so šupou. Medzi ďalšie prirodzene bohaté potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria maliny, varené artičoky a ružičkový kel.

Súvisiace články

Najčítanejšie