Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zdravie čriev ovplyvňuje aj kožu: Vedci tvrdia, že môže súvisieť s psoriázou a ekzémom!
Zdielať na

Zdravie čriev ovplyvňuje aj kožu: Vedci tvrdia, že môže súvisieť s psoriázou a ekzémom!

Črevný mkirobióm ovplyvňuje zdravie celého tela.

Na prvý pohľad sa naša pokožka a náš tráviaci systém môžu zdať ako dve samostatné časti. Pribúdajú však dôkazy,že medzi nimi existuje spojenie, ktoré sa často označuje ako „os črevo-koža“. Niektorí vedci naznačujú, že nevyvážený črevný mikrobióm alebo komunita mikróbov v tráviacom trakte môže súvisieť s kožnými poruchami, ako je psoriáza a ekzém.

"Skutočne vstupujeme do novej éry v medicíne, keď začíname dešifrovať vzťah medzi zdravím čriev a chorobou," povedala Dr. Brooke Jeffyová,členka Americkej akadémie dermatológie. "V dermatológii je čoraz jasnejšie, že existuje vzťah medzi určitými stavmi a potravinami. Toto je však celkom nová myšlienka. Len pred 10 rokmi nás učili, že akýkoľvek vzťah medzi potravinami a dermatologickými ochoreniami je prinajlepšom minimálny. Verím, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov uvidíme posun v prístupe k liečbe chronických zápalových stavov kože so zameraním na zdravie čriev.“

Ako presne teda zdravie čriev ovplyvňuje pokožku ? Tu je to, čo nám zatiaľ veda hovorí o takzvanej osi črevo-koža.

Aké je spojenie čreva a kože?

Podľa recenzie z roku 2021 uverejnenej v časopise Clinics in Dermatology os črevo-koža označuje neustálu výmenu signálov medzi kožou a črevom. Často sa považuje za súčasť oveľa väčšej siete, známej ako os črevo-mozog-koža, ktorá je regulovaná množstvom signálnych molekúl a aktivitou našich črevných mikróbov.

„Keď je váš črevný mikrobióm v nerovnováhe, bunky čreva nefungujú správne, čo umožňuje zápalovým molekulám uniknúť a dostať sa do krvného obehu,“ povedala Jeffyová pre Live Science. "Tieto molekuly sa dostanú do pokožky, kde spúšťajú zápal , ktorý spôsobuje zrýchlené starnutie alebo vzplanutia rosacey, akné, ekzémov a psoriázy."

Dysbióza alebo "črevná nerovnováha" je, keď črevá nemajú dostatok "dobrých" baktérií, namiesto toho sa tam nachádzajú vyššie hladiny "zlých" baktérií, ktoré môžu spustiť zápal. Všetci ľudia majú jedinečný mikrobióm, takže táto nerovnováha môže u každého z nás vyzerať inak.

Podľa doktorky Patricie Farrisovej, dermatologičky a klinickej asistentky profesora na Tulane University School of Medicine v Louisiane, môžu byť v hre aj iné mechanizmy.

"Keď dôjde k bakteriálnej nerovnováhe v čreve, aktivujú sa určité imunitné bunky, čím sa vytvorí vzorec chronického systémového zápalu, ktorý môže postihnúť všetky orgány vrátane kože," povedala. "Existuje endokrinná zložka v osi čreva-koža. Niektoré črevné baktérie môžu produkovať neurotransmitery" , ktoré môžu spustiť cyklus svrbenia a škrabancov, ktorý sa vyskytuje pri niektorých kožných poruchách."

Súvisiace články

Najčítanejšie