Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Alzheimerovu chorobu v počiatočnom štádiu môže odhaliť jednoduchý test moču
Zdielať na

Alzheimerovu chorobu v počiatočnom štádiu môže odhaliť jednoduchý test moču

Po novom lieku prichádza uľahčenie testovania.

Nová štúdia identifikuje látku v moči, ktorá môže odhaliť skoré štádium Alzheimerovej choroby. Výskum naznačuje, že zistenie by mohlo pripraviť cestu pre lacný a pohodlný test na túto chorobu. Inými slovami, je možné, že jednoduchý test moču na analýzu kyseliny mravčej – citlivého biomarkera v moči – by mohol odhaliť, či niekto trpí Alzheimerovou chorobou v počiatočnom štádiu.

Výskumníci testovali 574 ľudí, ktorí mali Alzheimerovu chorobu rôznej závažnosti alebo zdravých ľudí. Objav ponúka nový spôsob zisťovania Alzheimerovej choroby, ktorý je menej invazívny a nákladovo efektívnejší ako súčasné metódy diagnostiky choroby.

Zistili, že kyselina mravčia v moči je citlivým markerom subjektívneho poklesu kognitívnych funkcií (vlastne hlásené skúsenosti so zhoršením alebo častejšou zmätenosťou alebo stratou pamäti), čo môže naznačovať veľmi skoré štádiá Alzheimerovej choroby.

Súčasné metódy diagnostiky stavu sú drahé, nepohodlné a nevhodné na rutinný skríning. Výskumníci naznačujú, že to znamená, že mnohí pacienti dostanú diagnózu až vtedy, keď je na účinnú liečbu príliš neskoro.

Autori štúdie z Shanghai Jiao Tong University a Inštitútu biofyziky Čínskej akadémie vied uviedli: „Alzheimerova choroba je kontinuálne a skryté chronické ochorenie, čo znamená, že sa môže vyvinúť a trvať mnoho rokov, kým sa neobjaví zjavná porucha myslenia a pamäti. Skoré štádiá ochorenia sa vyskytujú pred nezvratným štádiom demencie, a to je zlaté okno pre intervenciu a liečbu. Preto je pre starších ľudí potrebný rozsiahly skríning Alzheimerovej choroby v ranom štádiu."

Vedci analyzovali vzorky moču a krvi ľudí a vykonali psychologické hodnotenia. Zistili, že hladiny kyseliny mravčej v moči boli významne zvýšené vo všetkých skupinách s Alzheimerovou chorobou v porovnaní so zdravými ľuďmi, vrátane skupiny s počiatočným štádiom poklesu rozumových funkcií  a výška vzostupu priamo súvisela s kognitívnym poklesom.

Podľa vedcov to naznačuje, že kyselina mravčia by mohla pôsobiť ako citlivý biomarker pre skoré štádium Alzheimerovej choroby. Keď boli hladiny kyseliny mravčej analyzované v kombinácii s krvnými testami, štúdia dokázala, že sa dalo presnejšie predpovedať,v akom štádiu ochorenia je pacient. 

Autori štúdie tvrdia, že na pochopenie súvislosti medzi Alzheimerovou chorobou a kyselinou mravčou je potrebný ďalší výskum.

Doktorka Sara Imarisio z Alzheimer's Research UK, povedala: „Kombinácia krvných a močových diagnostických markerov by jedného dňa mohla poskytnúť testy, ktoré pomôžu zlepšiť presnosť diagnózy Alzheimerovej choroby. Stále potrebujeme ďalší výskum, aby sme presne zistili, ako je kyselina mravčia v moči spojená s ochorením. Potrebujeme vidieť rozsiahlejšie štúdie, ktoré sledujú viac ľudí počas dlhších časových období, čo by pomohlo vyhodnotiť, či by sa kyselina mravčia v moči mohla použiť ako biomarker Alzheimerovej choroby."

Súvisiace články

Najčítanejšie