Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci konečne zistili príčinu záhadnej hepatitídy u detí, ktorá strašila svet!
Zdielať na

Vedci konečne zistili príčinu záhadnej hepatitídy u detí, ktorá strašila svet!

Archívna reportáž

Príčina záhadnej hepatitídy je konečne odhalená

Vedecké skúmanie odhlilo, že nárast náhlej ťažkej hepatitídy u detí nesúvisí s Covidom 19.

"Dúfame, že tieto výsledky môžu uistiť rodičov, ktorí sa obávajú odkazov na Covid-19,“ hovorí profesorka Julie. Prudký nárast počtu detí s ťažkou hepatitídou od jari vedci napokon spojili s vírusom nazývaným adeno-asociovaný vírus 2 (AAV2) Dve štúdie od výskumníkov v Glasgowe a Londýne sa zamerali na viac ako 60 prípadov v Spojenom kráľovstve a zistili, že AAV2 je prítomný u väčšiny týchto detí.

AAV2 však zvyčajne nespôsobuje ochorenie sám o sebe a vedci zistili, že bol sprevádzaný inými vírusmi, najčastejšie adenovírusom alebo v menšej miere herpesom . V Spojenom kráľovstve bolo zaznamenaných 268 prípadov závažnej detskej hepatitídy. Väčšina detí bola vo veku do piatich rokov a 12 detí doteraz potrebovalo transplantáciu pečene.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila najmenej 1010 pravdepodobných prípadov v 35 rôznych krajinách. Je to prvýkrát, čo vedci Covid-19 vylúčili ako príčinu jarného nárastu prípadov. Štúdie od výskumníkov v Glasgowe a Londýne ukazujú, že AAV2 sa našiel v 96 percentách sledovaných prípadov. Vedci označili ako príčinu záhadnej hepatitídy nákazu týmto vírusom a súčasnú infekciu adenovírusom či menej často herpetickým vírusom. 

Súvisiace články