Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Objavila sa "paradajková chrípka" Je to nová forma detskej choroby známej aj u nás?
Zdielať na

Objavila sa "paradajková chrípka" Je to nová forma detskej choroby známej aj u nás?

Pediatri majú stále viac práce, počet malých pacientov stúpa.

V Indii sa medzi deťmi začalo šíriť nové, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa prezýva paradajková chrípka. Infikované deti totiž okrem horúčky trápia aj červené, bolestivé pľuzgiere, ktoré sa postupne rozrastú až do veľkosti paradajky, uvádza sa v článku zverejnenom minulý týždeň v lekárskom časopise The Lancet. Zrejme nejde o novú infkciu, uvažuje sa aj o novej forme detskej infekcie známej aj u nás- siedmej choroby.

Podľa správy denníka The Washington Post sa touto chorobou do konca júla nakazilo len v juhoindickom štáte Kérala najmenej 82 detí mladších ako päť rokov. Prvý pacient bol podľa indického ministerstva zdravotníctva hlásený v Kérale v máji, Nákaza bola odvtedy zaznamenaná v troch ďalších indických štátoch. Je medzi nimi aj štát Odiša, kde sa nakazilo 26 detí vo veku od jedného roka do deviatich rokov.

Článok v časopise The Lancet uvádza, že horúčky a bolestivé pľuzgiere by namiesto vírusovej infekcie mohli tiež byť následkami chorôb chikungunya či dengue, ktoré prenášajú komáre. Môže tiež ísť o nový variant ochorenia známeho ako siedma detská choroba alebo syndróm ruka-noha-ústa, ktoré je medzi deťmi mladšími ako päť rokov časté. Na paradajkovú chrípku zatiaľ nie je žiadny známy liek, choroba ale zvyčajne sama odznie, píše sa v časopise The Lancet.

Okrem horúčky a vyrážky patrí k príznakom intenzívna bolesť kĺbov, únava, nevoľnosť, vracanie, hnačka a všeobecné chrípkové symptómy. Nákaza sa šíri blízkym kontaktom, takže sú k nej zvlášť náchylné malé deti, ktoré majú tendenciu dotýkať sa špinavých povrchov a dávať si ruky do úst.

Súvisiace články

Najčítanejšie