Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oči dostávajú najviac zabrať v lete. Ako ich ošetriť, ak ste si ich podráždili?
Zdielať na

Oči dostávajú najviac zabrať v lete. Ako ich ošetriť, ak ste si ich podráždili?

Archívna reportáž

Klimatizácia je pre oči problematická

Oči sú najviac namáhané práve v priebehu leta, čo potvrdzujú aj lekárnici, ktorí v tomto období zaznamenávajú zvýšený záujem o očné prípravky. Obvykle dochádza k podráždeniu a začervenaniu očí, výnimočné nie sú ani zápaly spojiviek či rohovky. Jedným z bežných ochorení je tzv. syndróm suchého oka, ktorý postihuje takmer každého tretieho človeka, ktorý má ťažkosti s očami!

S príchodom letných teplôt začína obdobie kúpania – na kúpaliskách, v bazénoch aj prírodných nádržiach. V kanceláriách, domácnostiach a autách zase naplno fungujú klimatizácie. Kúpanie aj klimatizácia síce prinášajú úľavu od úmornej horúčavy, ale zároveň so sebou nesú aj negatívny dopad na naše oči. 

Syndróm suchého oka trápi každého tretieho pacienta

Častým problémom, ktorý sa u ľudí v letných mesiacoch vyskytuje, je syndróm suchého oka spôsobený nerovnováhou medzi tvorbou a odtokom sĺz. Tie na povrchu oka vytvárajú slzný film, v ktorom sú obsiahnuté antibakteriálne zložky udržujúce sterilitu povrchu oka.

Prečo vzniká?

Syndróm suchého oka je multifaktoriálne ochorenie, na ktorého vzniku sa môže podieľať viacero  príčin. Popri nedostatku vitamínu A, nosení nevhodných dioptrických okuliarov alebo kontaktných šošoviek sa táto porucha vyskytuje častejšie predovšetkým v lete. Ľudské oči sú citlivé na ostré slnečné žiarenie, zvýšenú prašnosť či intenzívne používanie klimatizácií. Najčastejšími príznakmi ochorenia je pálenie, rezanie alebo pocit prítomnosti cudzieho telesa v očiach. V pokročilejšom štádiu môže dochádzať aj k rozmazanému videniu a zvýšenej citlivosti na svetlo

Ako sa mu v lete vyhnúť?

Najlepšie je problémom predchádzať

  • nosením slnečných okuliarov pri pobyte na priamom slnku,
  • pravidelným čistením klimatizácií
  • obmedzením pohybu v prašnom prostredí.

Plávanie je pre telo zdravé, ale pozor na podráždenie a zápaly očí

Ďalšou letnou nástrahou pre oči je kúpanie, v prírodných stojatých vodách s výskytom siníc aj v chemicky ošetrených bazénoch. Podráždiť oči môže aj morská voda -kvôlivysokému obsahu soli.

  • Je vhodné vyhľadávať vodné plochy s pravidelne monitorovanou kvalitou vody a využívať správne plavecké okuliare.
  • Vo vode si oči príliš nešúchajte a po kúpaní si ich riadne prepláchnite pitnou vodou,“  Najčastejšie dochádza k podráždeniu a začervenaniu očí, zápalom spojiviek av krajných prípadoch aj k zápalu rohovky.

Ako  ošetriť podráždené oči? 

  • Ak už k podráždeniu alebo zápalu očí dôjde, je možné použiť prípravky s obsahom carbethopendecinia, borovicovej kyseliny alebo tinktúry svetlíka lekárskeho. Niektoré prípravky obsahujú aj kombináciu týchto účinných látok a môžu sa používať aj na odstránenie cudzích telies z povrchu oka prepláchnutím
  • Na ošetrenie suchého oka sú určené prípravky, ktoré zaistia tvorbu ochranného filmu. Sú bez lekárskeho predpisu a spravidla nespôsobujú vedľajšie účinky. V lekárňach je veľký výber umelých sĺz, ktoré sa delia podľa konzistencie a zloženia. Od očných kvapiek s derivátmi celulózy, ktoré majú schopnosť viazať vodu, až po očné gély, ktoré na oku vydržia dlhšie a po kontakte s ním sa premieňajú na tekutinu.
  • Očné prípravky majú jednu zvláštnosť- musia byť sterilné, aby oku neuškodili. Preto je možné ich používať po otvorení iba po obmedzenú dobu. Nikdy nepoužívajte očné prípravky po uplynutí tejto doby alebo pokiaľ si nie ste istí, ako dlho sú kvapky otvorené. Namiesto pomoci by ste si mohli spôsobiť infekciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie