Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Často sa vám mení nálada? Možno vám chýba zinok
Zdielať na

Často sa vám mení nálada? Možno vám chýba zinok

Archívna reportáž

Ako si posilniť imunitu?

Zinok je mäkký, ľahko taviteľný kov. V tele sa nachádza vo veľmi malej koncentrácii a nedokážeme si ho vyrobiť, preto ho musíme prijímať v potrave. Tento prvok je nevyhnutný pre všetky formy života – rastliny, zvieratá aj ľudí. Je životne dôležitý pre mnoho biochemických a fyziologických funkcií v ľudskom organizme.

V ľudskom tele zinok zohráva zásadnú úlohu vo viac ako 300 enzýmoch. Výpočet jeho funkcií je naozaj siahodlhý: 

Čo zinok dokáže? 

  • Podieľa sa na syntéze proteínov a nukleových kyselín, na bunkovom delení, ale aj na apoptóze (riadená bunková smrť),
  • je potrebný pre telesný rast a vývoj,
  • nevyhnutný pre imunitný systém, neurologické funkcie, reprodukciu,
  • zúčastňuje sa pri tvorbe inzulínu a má zásadný vplyv na metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín (takzvaných makroživín),
  • pôsobí nepriamo ako antioxidant,
  • podieľa sa na ochrane buniek a bunkových membrán pred poškodením voľnými radikálmi,
  • má veľký význam pri hojení rán,
  • priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy a nechty,
  • chráni pred vznikom šedého zákalu či inými degeneratívnymi chorobami,
  • ovplyvňuje vnímanie chuti, zvyšuje chuťovú ostrosť a povzbudzuje chuť do jedla, čo sa využíva pri nechutenstve. 
    Telo dospelého človeka obsahuje 2,3 g zinku. Zinok je nutný pre každého z nás. Viac zinku organizmus potrebuje v období dojčenia a tehotenstva; v detskom veku, kedy dochádza k rastu a vývoju. Tiež vo vyššom veku je potrebná dostatočná koncentrácia zinku a veľa zinku potrebujú aj rizikové skupiny obyvateľstva – fajčiari, alkoholici či športovci a striktní vegetariáni a vegáni.

Kde zinok nájdeme?

Zinok je hojne zastúpený v mäse a iných potravinách bohatých na bielkoviny, v celozrnných obilninách, strukovinách, koreňovej zelenine, tekvicových semienkach a tiež v droždí. Zinok je lepšie využiteľný zo živočíšnych ako z rastlinných zdrojov, preto sa jeho deficit často objavuje u vegetariánov a vegánov. 

Koľko zinku potrebujú deti? 

Denná potreba zinku sa odvíja od veku; pre deti do 4 rokov – 3mg; od 4 do 8 rokov – 5 mg; do 13 rokov – 8 mg; do 19 rokov – 9 až 11 mg (dievča/chlapec), nad 19 rokov – 11 mg a pre tehotné a dojčiace – 12 až 13 mg. Odporúčaná denná dávka zinku je 15 mg a najvyššie prípustné množstvo v dennej dávke je 25 mg.

Čo spôsobuje nedostatok zinku? 

  • Nedostatok zinku môže spôsobovať únavu, časté zmeny nálad a ďalšie psychické prejavy.
  • Zhoršuje sa stav kože na celom tele. Koža je suchá, hrubá, drobné poranenia sa dlhšie hoja, rozvíja sa dermatitída (zápal kože), tvoria sa pľuzgieriky alebo praskliny. U chronických ekzematikov môže dochádzať k zhoršeniu príznakov ekzému.
  • Vlasy aj nechty sú lámavejšie. Dostatočný príjem zinku je nutný hlavne v období tehotenstva a u pacientov, ktorí trpia cukrovkou (diabetes mellitus typu I a II), tiež je vhodný na posilnenie imunity.
  • Zhoršuje sa chuť do jedla, nechutenstvo môže preto ukazovať na jeho nedostatok. Pri veľkom nedostatku zinku v tele môže vznikať anorexia, často v súvislosti so starobou alebo nádorovým ochorením. Na možný nedostatok zinku nemôžeme zabúdať pri deťoch, ktoré trpia nechutenstvom a sú často choré.

Čo naopak spôsobí nadmerný prísun zinku? 

Pri bežnom užívaní je otrava veľmi vzácna, zinok sa v organizme nekumuluje, nadbytočné množstvo je vylúčené organizmom.

Chronická otrava môže byť spôsobená dlhodobým príjmom 10- až 20-krát vyššej dennej dávky a prejavuje sa predovšetkým ovplyvnením vstrebávania iných prvkov – hlavne medi a železa a ich následným deficitom (objaví sa napríklad anémia).
Riziko otravy hrozí aj pri práci s kovmi, a to vdychovaním pár alebo práškového zinku. Prejavuje sa hnačkou, zvracaním, nevoľnosťou a bolesťami hlavy a svalovými bolesťami.

Súvisiace články

Najčítanejšie