Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zinok potrebujeme na fungovanie stoviek enzýmov v našom tele. Nájdete ho v týchto 10 potravinách!
Zdielať na

Zinok potrebujeme na fungovanie stoviek enzýmov v našom tele. Nájdete ho v týchto 10 potravinách!

Zdravá strava je aj zdrojom dennej dávky zinku.

Zinok je známy ako minerál, ktorý je dôležitý pre podporu imunity. Ak prijmete v potrave dostatočné množstvo zinku, podporíte však nielen svoj imunitný systém, ale napomôžete napríklad aj rýchlejšiemu hojeniu rán či správnemu fungovaniu srdcového rytmu. Zinok ovplyvňuje fungovanie až 300 enzýmov v našom tele. Pozor, náš organizmus si zásoby nevytvára, takže každý deň musíte prijať dostatočné množstvo zinku v strave. Kde je ho najviac?

Muži by mali konzumovať 11 mg zinku denne, zatiaľ čo ženy potrebujú skonzumovať 8 mg. Ak ste tehotná, budete potrebovať 11 mg zinku denne a ak dojčíte, vaša denná potreba je 12 mg.

Tieto potraviny by ste mali konzumovať:

Mäso

Či sa vám to páči alebo nie, hydinové, ale i červené mäso sú skvelým zdrojom zinku. Napríklad zhruba 100 g kuracích pŕs bez kože obsahuje 0,9 mg zinku.

Mäkkýše

Ustrice sú vynikajúci zdroj zinku, stredne veľká ustrica obsahuje až 5,3 mg zinku. Kraby a homáre patria k najbohatším zdrojom zinku, asi 100 g mäsa z kraba obsahuje až 6,5 mg zinku, 100 g mäsa z homára asi 3,4 mg tohto minerálu.

Ryby

Najmä platesy, sardinky a morský jazyk. U nás je najdostupnejším zdrojom spomedzi morských rýb losos.  

Strukoviny

Napríklad štvrť šálky šošovice obsahuje 1,1 mg zinku, čiernej fazule 0,5 mg zinku. Najlepším zdrojom je cícer, jedna šálka má až 2,5 mg zinku. 

Orechy a semená

Známe sú najmä tekvicové semienka. Polievková lyžica tekvicových semien obsahuje okolo 2,2 mg zinku. Dobrým zdrojom sú aj píniové oriešky.

Celozrnné potraviny

Už pol šálky varených ovsených vločiek obsahuje 0,9 mg zinku, pol šálky varenej hnedej ryže 0,6 mg a krajec celozrnného pšeničného chleba 0,5 mg. Dobrým zdrojom zinku je aj quinoa.

Zelenina

Niektoré druhy sú naozaj vynikajúcim zdrojom zinku. Na zinok sú bohaté najmä šampiňóny, špenát, brokolica, kapusta, cesnak, kel ,hrášok, špargľa a červená repa. Ak zjete šálku surovej zeleniny, prijmete asi 0,5 mg zinku.

Vajcia

Jedno veľké vajce obsahuje približne 5 percent odporúčanej dennej dávky zinku.

Mlieko a mliečne výrobky

Sú výborným zdrojom zinku, jedna šálka nízkotučného mlieka obsahuje asi 1 mg zinku a jedna šálka nízkotučného jogurtu až 2,2 mg tohto minerálu.

Tmavá čokoláda

Stogramová tabuľka 70 – 85 % tmavej čokolády obsahuje 3,3 mg zinku.

Súvisiace články

Najčítanejšie