Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aké lieky zbaliť do cestovnej lekárničky? Na tieto nezabudnite!
Zdielať na

Aké lieky zbaliť do cestovnej lekárničky? Na tieto nezabudnite!

Archívna reportáž

Nezabudnite si vziať na dovolenku potrebné lieky

Cestovnú lekárničku by sme mali vybaviť podľa toho, kam sa chystáme, na ako dlho a čo budeme počas dovolenky robiť. Dôležitý je počet cestujúcich ľudí a aj to, či máme so sebou deti. Všetky tieto faktory berte do úvahy pri výbere liekov do cestovnej lekárničky. Poradíme vám, čo by v nej nemalo chýbať.

Čo je najdôležitejšie? 

  • Na cesty je dôležité si pribaliť v dostatočnom množstve predovšetkým lieky, ktoré pravidelne užívate. 
  • Pred odchodom je vhodné taktiež skontrolovať použiteľnosť liekov. 
  • Jednou z dôležitých zásad je nechať všetky lieky v originálnom balení obsahujúcom aj písomnú informáciu pre používateľov.
  • Ak to nejde, popíšte si jednotlivé "blistre" s liekmi nezmývateľnou fixkou,aby ste vedeli, aký liek to je.
  • Niektoré lieky je možné použiť na viac ťažkostí. Dajte im preto pri výbere  prednosť. Zredukujete tak jednoduchým spôsobom obsah lekárničky. Poraďte sa lekárnikom,ako to urobiť.  
  •  Majte svoju cestovnú lekárničku vždy ľahko dostupnú a vlastné lieky, ktoré pravidelne užívate, si nechajte v príručnej batožine. Ak váš kufor "nepricestuje", nemusíte ich v mieste dovolenky zložito zháňať.
  • Počas cestovania nezabudnite chrániť lieky proti slnku, vlhku a mrazu.

Čo by v cestovnej lekárničke nemalo chýbať?

Lieky proti bolesti

Každého niekedy niečo zabolí. Ak bolesť nepoľavuje, treba s ňou bojovať, aby ste nemali skazenú dovolenku. Veľmi nepríjemná vie byť bolesť zuba, migréna či napríklad bolesť svalov a kĺbov. Preto by sme nemali zabudnúť na paracetamol, ibuprofén či podobne pôsobiace látky. A pribaľte aj nejaký krém alebo gél na tlmenie bolesti a opuchu na lokálne použitie.

Lieky proti horúčke

Horúčka zvyšuje rýchlosť a silu imunitnej odpovede tela na infekciu a obmedzuje množenie niektorých patogénov. Môže však predstavovať záťaž pre starších pacientov a pacientov s chorobou srdca. Za horúčku sa považuje teplota vyššia ako 38°C. Pri nižších hodnotách lieky proti teplote zbytočne nepodávame. Na horúčku je možné použiť aj spomínané lieky proti bolesti.

Lieky proti kašľu a prechladnutiu

Prechladnutie vie poriadne znepríjemniť dovolenku, preto nezabudnite na lieky proti bolesti v krku vo forme pastiliek na cmúľanie, spreje alebo kloktadlá, na nádchu a kašeľ.

Lieky proti hnačke

Hnačkové ochorenia sú strašiakom väčšiny cestovateľov. Niekedy im stačí predísť dodržiavaním hygienických zásad. Ale ak problém nastane, treba ho čo najskôr riešiť. Hrozí totiž dehydratácia (strata tekutín), strata minerálov a oslabenie organizmu. V tejto skupine by sme nemali zabudnúť na klasické živočíšne uhlie, voľne dostupné lieky proti hnačke a napríklad aj probiotiká na zachovanie správnej črevnej mikroflóry.

Lieky proti zápche

Zápcha sa môže sa prejaviť pri zmene prostredia a často ju sprevádza nadúvanie a bolesť hlavy. Na rýchlu úľavu a uvoľnenie zápchy môžeme použiť glycerínové čapíky, alebo prípravky vo forme kvapiek či tabliet.

Lieky proti cestovnej nevoľnosti

Pokiaľ pri cestovaní trpíme nevoľnosťou, je vhodné so sebou pribaliť vhodné lieky, alebo prírodné prípravky s obsahom zázvoru.

Antibiotiká

Tí, ktorí odchádzajú do miest, kde je zlá dostupnosť lekárskej starostlivosti, by mali do svojej lekárničky zaradiť aj antibiotiká. Je potrebné mať na pamäti, že antibiotiká zaberajú iba na bakteriálne infekcie, nie na vírusové infekcie. Najvhodnejšie je mať so sebou širokospektrálne antibiotiká,  ktoré pokryjú najväčšiu škálu bakteriálnych infekcií. Predpis na antibiotiká vždy konzultujte so svojím lekárom. Dajte si pozor na nežiaduce účinky jednotlivých antibiotík a na možnosť alergickej reakcie. Pokiaľ antibiotiká začneme užívať, je nutné dobrať do konca celé balenie, aby bola infekcia dostatočne preliečená.

Lieky proti alergii

Pokiaľ trpíte alergiou alebo viete, že vám nerobí dobre bodnutie hmyzu, je dobré sa vybaviť potrebnými liekmi s obsahom antihistaminík (látok pôsobiacich proti alergii) napr. s obsahom cetirizínu či loratadínu. Niektoré gély dobre pomôžu ako úľava pri svrbení a žihľavke.

Dezinfekčné prostriedky

Dezinfekčné prostriedky vždy uvítame, ak sa odrieme, alebo sa nám napríklad strhne pľuzgier. Preto by v našej lekárničke nemal chýbať tradičný peroxid vodíka, alebo napríklad prípravky s obsahom jódu, pokiaľ na ne nie sme alergickí.

Očné kvapky

V oblastiach s vysokým obsahom prachu a jemných častíc, prípadne v suchom prostredí si môžeme privodiť zápal spojiviek. Nie je na škodu mať so sebou kvapky na dezinfekciu očí s obsahom septonexu.

Lieky proti kvasinkám a plesniam

Sú to ochorenia, ktoré sa prejavujú svrbením, začervenaním, popraskaním či olupovaním kože. Často sa s nimi stretneme na kúpaliskách, bazénoch, sprchách, alebo pri zvýšenom potení, zaparení v uzavretej a nepriedušnej obuvi a pri nosení odevov z nevhodného materiálu. Ak nám niečo také počas nášho cestovania hrozí, je dobré mať po ruke napríklad clotrimazol v kréme.

Lieky na popáleniny

Popáleniny vznikajú pri vystavení sa nadmernému slnečnému žiareniu. Spálenie kože taktiež zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. Panthenol podporuje hojenie popálenej kože a slizníc. A pokiaľ cestujete za slniečkom, tak si pribaľte kvalitný opaľovací prípravok s vysokým ochranným faktorom. K moru najlepšie s faktorom 25 až 50.

Prostriedky na zakrytie rany

Určite nezabudnite pribaliť obväzy, gázy a náplasti s vankúšikom aj bez vankúšika, prípadne ovínadlo.

Repelentné prípravky

Slúžia na odpudenie nežiaduceho hmyzu, pomáhajú tak predchádzať poštípaniu a prenosu niektorých chorôb.

Aké ďalšie vybavenie cestovnej lekárničky je vhodné?

  • Môže sa hodiť teplomer, spínací špendlík, nožnice, ihla, škrtidlo, slnečné okuliare, moskytiéra a iné.
  • Podľa typu dovolenky: prípravky na dezinfekciu vody, antimalariká, lieky proti kŕčom, rehydratačné a iónové roztoky, lieky na nespavosť prípadne na horskú chorobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie