Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Užívate pravidelne lieky a idete na dovolenku? Na týchto 5 vecí nezabudnite!
Zdielať na

Užívate pravidelne lieky a idete na dovolenku? Na týchto 5 vecí nezabudnite!

O užívaní liekov sa vždy poraďte s lekárnikom.

Chystáte sa na dovolenku na chalupe bez signálu alebo v zahraničí? Váš život sa na pár dní príjemne zmení, no popri oddychu niektorí zabudnú na svoje lieky. To ale môže mať veľmi vážne zdravotné dôsledky. Skúste tomu predísť.

  • Pred každou dovolenkou je dobré si včas skontrolovať, či máte k dispozícii dostatočné množstvo liekov, ktoré pravidelne užívate. Najmä pacienti s chronickým ochorením by mali mať lieky neustále so sebou

  • V lete je tiež vhodné dbať na správne skladovanie liekov, aby nedošlo k ich znehodnoteniu napríklad vplyvom tepla. So žiadosťou o radu sa môžete obrátiť na svojho lekárnika.
  • Dôležité je včas zaistiť si recept a  vyzdvihnúť si lieky v lekárni, najlepšie v takej, ktorú navštevujete opakovane. Lekárnik vás často pozná osobne, vie, aké lieky užívate a zohľadní to v ich výbere na dovolenku. 
  • Hoci univerzálne zloženie cestovnej lekárničky neexistuje, lekárnik dokáže poradiť, ako si ju vybaviť, a to predovšetkým s ohľadom na miesto dovolenky, to, ako budete dovolenkovať a tiež kto ide s vami.  Vybavenie lekárničky sa môže podľa toho významne líšiť, preto je konzultácia s lekárnikom zásadná, aby ste si vzali všetko potrebné a zároveň zbytočne neutrácali.
  • Nedostatočná zásoba liekov na cestu či zle vybavená cestovná lekárnička môže byť na dovolenke príčinou mnohých komplikácií. Mali by ste pamätať aj na to, že ak si budete zaisťovať svoje lieky na predpis tesne pred odchodom na dovolenku, môže sa stať, že lekár bude mať voľno  a k receptu sa nedostanete. Ak sa to stane,  vašou jedinou možnosťou je obrátiť sa v mieste bydliska na zastupujúceho lekára. Ak v zahraničí zistíte, že ste zabudli a teda nechali doma lieky na vysoký tlak či cukrovku, budete musieť ísť na pohotovosť a požiadať lekára o predpis- a o takéto trávenie dovolenky zrejme nikto nestojí. 

Súvisiace články