Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Máte po zime nedostatok vitamínu D? Toto je 14 príznakov, ktoré vás upozornia
Zdielať na

Máte po zime nedostatok vitamínu D? Toto je 14 príznakov, ktoré vás upozornia

Archívna reportáž

Vitamíny treba užívať opatrne, základom je strava

Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti, zuby, svaly, ovplyvňuje aj srdce, mozog, imunitný systém. Bežne si ho telo tvorí samo vďaka slnečnému žiareniu. Niekedy ho však treba doplniť umelo.

Samotné potraviny zvyčajne nespĺňajú dennú odporúčanú hladinu vitamínu D. Pamätajte si, že na to, aby sa vitamín D vstrebal do kostného tkaniva, sa musíte aj hýbať.Horčík pomáha aktivovať vitamín D, takže tento minerál môžete užívať. 

14 príznakov nedostatku vitamínu D

Boľavé svaly

 Bez vitamínu D môžu byť vaše svaly slabé a bolestivé.

Prejedanie sa

Príznakom nedostatku vitamínu D je aj prejedanie sa. Záchvaty hladu a sklon k prejedaniu sa často vyskytujú u ľudí, ktorí majú nízku hladinu vitamínu D.

Bolestivé kosti

 Môžu byť znakom nedostatku vitamínu D, pretože vitamín D je nevyhnutný na udržanie zdravých kostí. Bez vitamínu D môžu byť vaše kosti slabé a bolestivé.

Únava

 Vitamín D je nevyhnutný pre metabolizmus buniek. Bez vitamínu D sa môžete cítiť unavení a neustále odkladať to, čo musíte urobiť. 

Znížená vytrvalosť

 Bez vitamínu D môže byť pre vás ťažké udržať si hladinu energie počas  cvičenia.Kvoli tomu sa môžete menej hýbať a menej vydržíte.

Zlá nálada

 Môže to byť príznak nedostatku vitamínu D, pretože vitamín D je nevyhnutný na udržanie stabilnej nálady, pretože môže zohrávať úlohu v metabolizme neurotransmiterov (najmä serotonínu). Bez vitamínu D môže byť pre vás ťažké udržať si pozitívny pohľad na život a môžete pociťovať časté zmeny nálad .

Problémy so spánkom

 Vitamín D môže ovplyvniť oblasti mozgu a nervové dráhy, ktoré regulujú cyklus spánku a bdenia.

Strata vlasov

Vitamín D je nevyhnutný pre folikulárny cyklus vo vlasoch. Bez dostatočného množstva vitamínu D nové vlasy nevychádzajú z vlasových folikulov.

Pomalé hojenie rán

 Jedným z možných znakov toho, že môžete mať nedostatok vitamínu D, je, že sa vaše rany hoja pomaly. Je to preto, že vitamín D je nevyhnutný pre funkcie imunitného systému.

Závraty

 Môže to byť príznak nedostatku vitamínu D, pretože pri nedostatku vitamínu D slabnú kosti. Slabá krčná chrbtica môže spôsobiť závraty .

Problémy so srdcom

 Nízke hladiny vitamínu D môžu viesť k zvýšenému riziku srdcových chorôb , pretože táto živina je nevyhnutná na udržanie zdravých srdcových buniek a bez nej môžete byť vystavení väčšiemu riziku srdcových chorôb .

Prírastok hmotnosti

 Môže to byť príznak nedostatku vitamínu D, pretože táto živina je nevyhnutná na udržanie stabilného metabolizmu. Bez vitamínu D sa metabolizmus môže spomaliť a môže byť pre vás ťažké schudnúť .

Opakujúce sa infekcie

 Môžu byť príznakom nedostatku vitamínu D, pretože  je nevyhnutný na udržanie vášho imunitného systému v aktuálnom stave. Vitamín D hrá úlohu v metabolizme bielych krviniek.

Zhoršená pamäť

Jedným z možných znakov toho, že môžete mať nedostatok vitamínu D, je, že môže byť ovplyvnená vaša pamäť. Je to preto, že vitamín D je nevyhnutný pre udržanie zdravého mozgu a bez neho môže byť pre vás ťažké jasne myslieť alebo si pamätať veci. To môže sťažiť vykonávanie každodenných činností, ako je šoférovanie alebo varenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie