Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Všetko o opaľovacích krémoch: Čo obsahujú a ako ich používať?
Zdielať na

Všetko o opaľovacích krémoch: Čo obsahujú a ako ich používať?

Archívna reportáž

Pri výbere opaľovacích prípravkov treba sledovať viacero parametrov.

Slnko k životu potrebujeme. Má dobrý vplyv na našu náladu a jeho lúče pomáhajú tvorbe vitamínu D v tele. Kožu však musíme chrániť opaľovacími prípravkami pred UV žiarením.

Slnko vyžaruje široké spektrum žiarenia. Zložka, ktorá nás v súvislosti s opaľovaním najviac zaujíma, je ultrafialové (UV) žiarenie. UV žiarenie má tri zložky: UVA, UVB a UVC. Zatiaľ čo UVC žiarenie blokuje ozónová vrstva, UVA a UVB dopadajú na Zem a ovplyvňujú našu kožu.

Prirodzenou obrannou reakciou kože proti UV žiareniu je tvorba pigmentu melanínu , ktorý znižuje energiu žiarenia tým, že ju pohltí a rozptýli. Navonok sa vytvorený pigment prejaví zhnednutím kože,teda opálením.

UVA žiarenie pri kontakte s kožou spôsobuje slnečnú alergiu . Všeobecne sa dá povedať, že sa slnečná alergia môže objaviť vtedy, ak sa vystavíme nezvyčajne silnej dávke slnečného žiarenia. Takáto situácia väčšinou nastáva s prvým jarným slnkom, alebo prvý deň na dovolenke pri mori. Vyrážka sa najčastejšie objavuje na krku, v dekolte a na rukách.

Ľuďom s citlivou pleťou so sklonom k ​​alergii sa odporúča používanie vysokého ochranného faktora a pozvoľné zvyšovanie dĺžky pobytu na slnku. Slnečná alergia môže byť zamenená za alergiu na niektorú zo zložiek opaľovacieho prípravku.

Preto je dôležité sledovať aj zloženie prípravkov, ktorými sa natierame. Väčšina prípadov alergie je spôsobená chemickými filtrami, preto sa citlivým ľuďom odporúča opaľovací prípravok s minerálnymi filtrami.

UVA žiarenie preniká hlboko do kože. Pri dlhodobom pôsobení UVA žiarenia koža rýchlejšie starne. Koža stráca elasticitu,  tvoria sa vrásky a robia sa pigmentové škvrny. Ďalej dochádza k poškodeniu DNA a v dlhodobom horizonte sa tak môže rozvinúť rakovina kože .

Najnápadnejšou akútnou reakciou kože na UVB žiarenie je jej zápal spojený so začervenaním/začervenaním, napätím, bolesťou a prehriatím- takvaný solárny erytém alebo "spálenie." Snažte sa tomuto začervenaniu vyvarovať, pretože jeho opakovaný výskyt je spojený so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny kože. Chráňte sa pred UVB žiarením, aj keď sa  opaľujete. dohneda. Začervenanie sa objaví aj na vašej koži, len bude prekryté intenzívnou pigmentáciou.

Ako používať opaľovacie prípravky?

  • používajte opaľovacie prípravky s ochranou proti UVA aj UVB
  • aplikáciu prípravku opakujte niekoľkokrát denne v závislosti na použitom faktore a aktivite (kúpanie, potenie)
  • miesta s jazvami, akné, materskými znamienkami a pigmentovými škvrnami chráňte zásadne ochranným faktorom 50+
  • prípravok rozotierajte rovnomerne
  • nanášajte dostatočné množstvo prípravku (znížením množstva aplikovaného prípravku sa znižuje aj účinnosť)
    telo = 6 kávových lyžičiek (cca 30 g)
    tvár = 1 kávová lyžička (cca 5 g)
  • kúpte si dostatok opaľovacieho krému či oleja, jedno 200 ml balenie určite nebude stačiť pre štvorčlennú rodinu na týždennú dovolenku.
  • ochranný prostriedok používajte vždy bez ohľadu na predchádzajúcu návštevu solária.

Čo sú UV filtre? Existujú 3 typy:

UV filter je špeciálna látka, ktorá UV žiarenie pohlcuje/odráža a zabraňuje tým jeho nežiaducemu pôsobeniu. Je dôležité zdôrazniť, že neexistuje 100% ochranný filter, ktorý by pohltil/odrazil všetko žiarenie. UV filtre sa delia do dvoch skupín – na chemické a fyzikálne filtre.

1. chemické filtre = ABSORPČNÉ filtre = absorbujú žiarenie

Svojou chemickou štruktúrou pohlcujú energiu UV žiarenia a premieňajú ju na teplo. Vstrebávajú sa do pokožky, existuje u nich riziko vyvolania alergickej reakcie. Chemické filtre sa odporúča používať pre deti až od 3 rokov. Neúčinkujú ihneď po nanesení - je potrebné aplikovať aspoň 30 minút pred samotným slnením.

2. fyzikálne filtre = MINERÁLNE filtre = odrážajú žiarenie

Na rozdiel od chemických filtrov sa nevstrebávajú do pokožky, ale vytvárajú na koži film, ktorý odráža slnečné lúče ako zrkadlo. Majú okamžitý nástup účinku a väčšinou nealergizujú. Sú vhodné pre deti a pre osoby s citlivou kožou. Prípravky s minerálnymi filtrami bývajú drahšie ako tie s chemickými filtrami.

Minerálne filtre majú väčšinou bielu farbu, niektoré dermokozmetické firmy preto používajú minerálne filtre vo forme nanočastíc, ich 100% bezpečnosť je však v súčasnej dobe predmetom diskusií.

3. moderné filtre

Najnovšie filtre majú vlastnosti ako chemických filtrov, tak aj tých fyzikálnych. 

Ako sa označujú opaľovacie prípravky? 

sunscreen = synonymum pre opaľovací prípravok
water-resistant prípravok = odolný proti vode; voda skracuje dobu ochrany týmto opaľovacím prípravkom na 40 minút (po uplynutí tejto doby je potrebné sa znovu namazať)
water-proof prípravok = odolný proti vode; voda skracuje dobu ochrany týmto opaľovacím prípravkom na 80 minút (po uplynutí tejto doby je potrebné sa znovu namazať)
UV index = číslo, ktoré hovorí, ako veľmi slnko svieti a ako veľmi si naňho máme dávať pozor

Na toto si dajte pozor: Než si kúpite opaľovací prípravok, uistite sa, že chráni aj pred UVA žiarením. Ak prípravok chráni pred UVA žiarením, musí byť na obale označený symbolom UVA v krúžku.

Na škatuľke je možné nájsť údaj o tzv. kritickej vlnovej dĺžke, ktorá je určujúca pre UVA ochranu. Čím je táto hodnota vyššia, tým je prípravok kvalitnejší. Optimálna hodnota je 370 nm.

ČO je SPF faktor = Sun Protection Factor?

Označuje mieru ochrany pred UVB žiarením . Ide o násobok času, o ktorý oddialime vznik sčervenania kože. Zjednodušene povedané, faktor 10 nám hovorí, že prípravok predĺži náš pobyt na slnku desaťkrát pri vzniku rovnakých škôd (začervenanie).

Medzi povolené hodnoty SPF patria: 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 a 50+. 

Na toto si dajte pozor: Ochranný faktor 50 neposkytuje päťkrát vyššiu ochranu ako faktor 10. Prípravky s SPF nad 50 už ochranu nijak výrazne nezvyšujú. Vždy ale rešpektujte svoj fototyp a miesto, kam za opaľovaním idete.

V súčasnej dobe niet pochýb o tom, že obe zložky UV žiarenia sa podieľajú na vzniku poškodenia kože počas opaľovania. Preto je nevyhnutné dôsledne používať opaľovacie prípravky a riziko poškodenia tak minimalizovať. Myslite tiež na fakt, že koža si pamätá a sčíta jednotlivé efekty. Tým riziko poškodenia ešte narastá.

Súvisiace články

Najčítanejšie