Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo robiť pri akútnej otrave? Odborníčka: Vyvolávať zvracanie môže byť zlý nápad
Zdielať na

Čo robiť pri akútnej otrave? Odborníčka: Vyvolávať zvracanie môže byť zlý nápad

Archívna reportáž

Otravy hubami sú veľmi nebezpečné.

Akútne otravy hrozia najmä u malých detí a môžu byť veľmi nebezpečné. Čo robiť, ak sa vaše dieťa otrávi? Pomôže vtedy živočíšne uhlie?

    Jednou z najčastejších príčin otravy sú nevedomky či úmyselne nesprávne užívané lieky.  V žiadnej domácej ani cestovnej lekárničke by nemalo chýbať aktívne uhlie, ktoré je základným a takmer univerzálnym prostriedkom podávaným pri väčšine otráv. 

    Najčastejšími príčinami otravy organizmu sú:

    • lieky (ich nesprávne použitie, a náhodné aj úmyselné požitie pri samovraždách);
    • chemikálie v domácnosti alebo na pracovisku;
    • rastliny, živočíchy a huby.

    Správna prvá pomoc môže rozhodnúť o zdraví a živote otráveného. Pre jej poskytnutie je dôležité poznať odpovede na tieto otázky:

    1) Čo sa stalo? Došlo k požitiu látky, poliatiu, vdýchnutiu?
    2) Akým množstvom látky bolo telo zasiahnuté? Počet prehltnutých tabliet, množstvo skonzumovaných húb atď.
    3) Prečo k otrave došlo? Išlo o náhodu či nedopatrenie, alebo úmysel otráveného?
    4) Kedy k otrave došlo?

     Aká je prvá pomoc pri otrave?

    • Zavolajte záchrannú službu 155, integrovaný systém 112, alebo toxikologické informačné stredisko a postupujte podľa pokynov.
    • Zistite príčinu/zdroj otravy. Skontrolujte životné funkcie (dýchanie a krvný obeh), v prípade potreby začnite kardiopulmonálnu resuscitáciu.
    • Zamedzte ďalšiemu toxickému účinku látky na organizmus. V prípade inhalácie nebezpečných výparov vyvetrajte miestnosť alebo vyveďte postihnutého na čerstvý vzduch.
    • Ďalej postupujte podľa pokynov záchranára či toxikológa. Vo väčšine prípadov otráv sa podáva postihnutému živočíšne uhlie, najlepšie do 1 hodiny po požití. Je nutné veľké množstvo - u dospelého je vhodná dávka 25-50 g (zodpovedá 80-170 tabletám), u detí 1 g na 1 kg hmotnosti. Nebojte sa podať  celé balenie aktívneho uhlia, tablety je možné rozpustiť vo vode. 
    • Živočíšne uhlie sa síce nedá použiť vždy – napríklad len málo viaže vysoko ionizované soli železa, lítia, tália, kyanidy, alkoholy (metanol, etanol), glykoly (etylénglykol – fridex) a rozpúšťadlá obsahujúce ropné produkty. Tu je riešením skôr výplach žalúdka 
    • V mnohých ďalších prípadoch ale podanie niekoľkých tabliet živočísneho uhlia zamedzí rozvoju príznakov otravy, alebo aspoň priebeh otravy zmierni. Preto všetky domácnosti s malými deťmi by mali byť vybavené aspoň jedným balením živočíšneho uhlia.
    • Zvracanie vyvolajte iba po dohode so záchranármi alebo toxikológmi, pretože nemusia byť vždy vhodné. Nikdy nevyvolávajte zvracanie napríklad pri otrave saponáty, žieravinami alebo otrave difenbachiou. Pokiaľ dôjde k otrave, ihneď by mal byť kontaktovaný lekár alebo toxikologické centrum, ktoré odporučí ďalší postup. 

    Vypočujte si podcast o otravách s odborníčkou z Národného toxikologického informačného centra  Silviou Plačkovou 

    Súvisiace články

    Najčítanejšie