Jasno
15°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Českí vedci vyvinuli test z krvi na skoré odhalenie rakoviny pankreasu. Už ho skúmajú na pacientoch!
Zdielať na

Českí vedci vyvinuli test z krvi na skoré odhalenie rakoviny pankreasu. Už ho skúmajú na pacientoch!

V Česku odštartovala klinická štúdia, ktorá skúma, či je možné nájsť nádor pankreasu včas. Rieši citlivosť testu, ktorý vyvinuli vedci z Univerzity v Pardubiciach, by mal z krvi pacienta odhaliť prípadné prednádorové zmeny. Pokiaľ sa účinnosť tzv. lipidomického testu preukáže, pôjde o zásadný prielom. Test by sa potom totiž mohol stať nástrojom na skríning nádorových ochorení pankreasu.

Metodiku, ktorá umožňuje diagnostikovať chorobu už v ranom štádiu vyvinul tím analytického chemika a špičkového vedca Michala Holčapka z Fakulty chemicko-technologickej Univerzity Pardupice (UPCE), ktorý je držiteľom prestížneho európskeho ERC Advanced grantu . Dokázal to analýzou lipidov a následnou viacrozmernou štatistickou analýzou z bežnej vzorky krvi. „ Lipidomický test je neinvazívny a mohol by pomôcť k zavedeniu skríningového programu . Ten by diagnostiku karcinómu pankreasu posunul smerom k včasnejšiemu štádiu , kedy je väčšia šanca úspešnej liečby a predĺženie života pacientov"​​​​​​​​​​​ hovorí analytický chemik prof. Michal Holčapek z Fakulty chemicko-technologickej Univerzity Pardubice, ktorý je svetovo uznávaným expertom práve v oblasti lipidov.

Metódu publikoval špičkový svetový časopis Nature Communication a Univerzita Pardubice na ňu drží dva patenty.

Odborníci predpokladajú, že v roku 2030 bude táto choroba druhou najčastejšou príčinou úmrtí na nádorové ochorenia. 

„Rakovina pankreasu patrí medzi najagresívnejšie nádory vôbec – do poslednej chvíle je bez príznakov, hoci sa vyvíja viac ako 10 rokov. Keď začnú problémy, je už na liečbu obvykle neskoro. Jedinou nádejou na vyliečenie je operácia, ku ktorej však dospeje len asi 20 % chorých. Zvyšok pacientov sa bohužiaľ nachádza v štádiách, keď sa im snažíme predĺžiť život v čo najlepšej kvalite,“ hovorí prof. MUDr. Ondrej Urban, Ph.D., prednosta II. internej kliniky gastroenterologickej a geriatrickej Fakultnej nemocnice Olomouc. Zatiaľ čo u pacientov s pokročilým štádiom rakoviny pankreasu sa priemerná doba dožitia pohybuje okolo 1,5 roka, pri včasnom odhalení môžu žiť až šesťkrát dlhšie. „Vieme, že u tých, ktorí nádor pankreasu majú, sa líši množstvo a zloženie lipidov. Práve prebiehajúca štúdia ukáže, či bude test schopný z krvi odhaliť zmeny v lipidoch u rizikových jedincov, ktorí sa cítia byť zdraví, a napriek tomu sa už v ich tele niečo deje,“ vysvetľuje prof. Urban.

Pokiaľ sa účinnosť testu preukáže, pôjde podľa primára Gastroenterologického oddelenia Masarykovho onkologického ústavu doc. MUDr. Jána Trna, Ph.D., o úplný prelom v liečbe rakoviny pankreasu.V súčasnej dobe nemáme veľa možností, ako vyhľadať ľudí, ktorým hrozí, že chorobu dostanú. A vzhľadom na finančnú, kapacitnú a medicínsku náročnosť nemôžeme vykonávať špecializované preventívne vyšetrenie všetkým. S odberom krvi je to ale inak. Desaťročia túžime po tom, aby sme boli schopní nájsť chorobu včas – práve pri tejto chorobe je to úplne kľúčové,“ hovorí primár Trna. Prednádorové zmeny alebo rakovinu v ranej fáze teraz pomáha odhaliť program včasného záchytu karcinómu pankreasu. V jeho rámci gastroenterológovia úzko spolupracujú s klinickými genetikami as rádiológmi, ktorí vykonávajú ďalšie špecializované vyšetrenia, napr. magnetickú rezonanciu.

Kto je rizikový? 

Medzi rizikových ľudí patria tí, ktorí majú dedičnú formu chronického zápalu pankreasu alebo majú dvoch a viacerých priamych príbuzných s rakovinou pankreasu. Ohrození sú tiež nositelia určitých genetických mutácií – napríklad mutácie v géne BRCA1 a BRCA2, ktoré sú zároveň pôvodcom nádorov prsníkov a vaječníkov.

„Rizikové osoby k nám chodia na kontroly pravidelne raz ročne. V rámci tejto štúdie im navyše odoberieme, s ich informovaným súhlasom, krv, už potom vo forme plazmy posielame do laboratória Lipidica,“ dodáva prof. Urban. Štúdia tak skúma krv od rizikových jedincov, ktorí sú zatiaľ zdraví, aj od tých, ktorí už nádor majú, ale malý – operabilný. „Doterajšie diagnostické metódy sú síce veľmi účinné, ale zároveň nákladné a pre pacienta nepríjemné, test na základe bežného odberu krvi bude pre klinickú prax veľkým prínosom. Náš lipidomický test LDPC je založený na patentovo chránenej metodike vyvinutej na Univerzite Pardubice a kombinuje poznatky analytickej chémie, bioštatistiky a ďalších vedných odborov,“ dodáva Ing. Karolína Kašparová, riaditeľka firmy Lipidica, ktorá je tiež akreditovaným zdravotníckym laboratóriom.

Na štúdii spolupracuje spoločnosť Lipidica s gastroenterológmi a onkológmi  Analýzy vzoriek v klinickej štúdii bude vykonávať firma Lipidica , ktorá je spoločnosťou Univerzity Pardubice a FONS JK Group, a v ktorej má univerzita majetkový podiel. Kľúčovými partnermi štúdie sú Fakultná nemocnica Olomouc a Masarykov onkologický ústav. Do štúdie by sa malo celkom zapojiť 15 centier po celej Českej republike.

Štúdia odštartovala tento rok a mala by skončiť v roku 2027, prejde ňou viac ako 400 účastníkov. Pokiaľ sa špecificita a citlivosť testu potvrdí, potrvá podľa odborníkov ešte nejaký čas, kým sa test stane súčasťou štandardnej starostlivosti. A než bude jasné, či ho preplatia zdravotné poisťovne, alebo si ho ľudia budú hradiť sami. Už teraz však výrobca deklaruje, že by cena nemala presiahnuť 100 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie