Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Nádej na skoré zistenie najobávanejšej rakoviny: Neuveriteľne presný test krvi, ktorému hovoria tekutá biopsia
Zdielať na

Nádej na skoré zistenie najobávanejšej rakoviny: Neuveriteľne presný test krvi, ktorému hovoria tekutá biopsia

Archívna reportáž

Lekári sa stále snažia zlepšiť diagnostiku a liečbu najobávanejšej rakoviny

Výskumníci sú čoraz bližšie k tomu, aby dokázali spoľahlivo diagnostikovať rakovinu pankreasu z testu krvi! Typ krvného testu nazývaného „tekutá biopsia“ dosiahol až 97% presnosti pri diagnostike najbežnejšieho typu rakoviny pankreasu v skorých štádiách.

V súčasnosti je ťažké diagnostikovať rakovinu pankreasu počas skorých, lepšie liečiteľných štádií a často sa odhalí až po pokročilom ochorení, čo sťažuje liečbu. Aj preto sa jej hovorí rakovina zabijak. 

„Výsledky sú úžasné, pretože ak sa rakovina pankreasu diagnostikuej až potom, čo sa výrazne rozšíri, je zničujúca  a s nízkou mierou prežitia. Ale ak ju zachytíme skoro, je väčšia šanca, že ju budeme môcť chirurgicky odstrániť a ďalej liečiť,“ povedal hlavný autor štúdie Ajay Goel, PhD, profesor v Centre pre liečbu a výskum rakoviny City of Hope v Duarte, CA. 

Štúdia, ktorá zahŕňala 523 ľudí s rakovinou pankreasu a 461 zdravých ľudí, skombinovala dva existujúce krvné testy na dosiahnutie vysokej miery presnosti. Tekutá biopsia, ktorá vyhľadáva častice vylučované nádormi, dokáže spojiť častice späť s miestom, kde tkanivo v tele vzniklo- teda s pankreasom. 

Samotná tekutá biopsia už predtým ukázala presnosť medzi 88% a 93%. Keď však výskumníci pridali informácie z testu biomarkerov krvi, diagnostická presnosť sa zvýšila na zistenie s 97 % presnosťou v prvom štádiu I alebo II štádiu duktálneho adenokarcinómu pankreasu.

Pankreas sa nachádza hlboko v tele za žalúdkom a pomáha pri trávení. Tiež hrá úlohu v endokrinnom systéme tým, že tvorí hormón inzulín. Včasná diagnóza má dramatický vplyv na mieru prežitia: 44 % ľudí s včasnou diagnózou žije najmenej 5 rokov v porovnaní s 3 % 5-ročnou mierou prežitia u ľudí, u ktorých je rakovina diagnostikovaná po rozšírení po celom tele.

Súvisiace články

Najčítanejšie