Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vedci: Tento gén by mohol byť kľúčom k liečbe smrtiacej rakoviny pankreasu
Zdielať na

Vedci: Tento gén by mohol byť kľúčom k liečbe smrtiacej rakoviny pankreasu

Od smrti Vaša Patejdla onedlho uplynie rok. Aj jeho usmrtila rakovina pankreasu.

Zisťuje sa neskoro, liečba na ňu účinkuje len obmedzene a viac ako polovicu pacientov zabije už do troch mesiacov. Rakovina pankreasu je postrachom pacientov i lekárov a veľkou výzvou pre vedcov z mnohých odborov. Jedni sa snažia zdokonaliť chemoterapiu, iní vyvíjajú personalizovanú vakcínu, ktorá by mala telu pomôcť rozoznať a zničiť rakovinové bunky. Tento raz sa s novým objavom hlásia genetici.

Gén, ktorý pomáha orgánom v tele správne fungovať, by mohol byť kľúčom k liečbe jednej z najsmrteľnejších druhov rakoviny na svete. Vedci zistili, že rakovina pankreasu je schopná vypnúť určité molekuly v géne HNF4A, aby sa mohla šíriť a agresívne rásť. Toto zistenie vzbudzuje novú nádej pri hľadaní efektívnejšej liečby choroby, ktorá má veľmi nízku mieru prežitia, uviedli vedci.

Dr Maria Hatziapostolou, vedkyňa z John van Geest Cancer Research Centre na Nottingham Trent University, povedala: „Rakovina pankreasu má najnižšie prežívanie zo všetkých 20 bežných druhov rakoviny. Prežívanie pacientov po piatich rokoch sa už nejaký čas zlepšuje len veľmi málo, a preto je mimoriadne dôležité, aby sme našli nové spôsoby, ako lepšie pochopiť túto chorobu. Zistiť, ako sa šíri a prečo je taká agresívna. Táto práca, ktorá poskytla nové pochopenie a poznatky o tom, ako sa rakovina správa, snáď pomôže pripraviť cestu pre potenciálne nové liečby v budúcnosti."

Vypnutý gén

Rakovina pankreasu je často diagnostikovaná v pokročilom štádiu, keď sú možnosti liečby obmedzené, pričom viac ako polovica pacientov zomiera do troch mesiacov od diagnózy. V rámci štúdie publikovanej v časopise Gastro Hep Advances výskumníci analyzovali vzorky zdravého tkaniva a tiež vzorky tkaniva rakoviny pankreasu.

Zistili, že rakovina pankreasu spustila proces známy ako metylácia DNA, čo spôsobuje vypnutie prospešných molekúl génu HNF4A a umožňuje rýchly rast nádorov. Dr.Hatziapostolou povedala: "Strata HNF4A poháňa rozvoj rakoviny pankreasu a jej agresivitu a teraz vieme, že súvisí s krátkym prežitím pacientov."

Dr Chris Macdonald, vedúci výskumu v Pancreatic Cancer UK, ktorá štúdiu financovala, povedal: „Zúfalo potrebujeme lepšie a efektívnejšie možnosti liečby rakoviny pankreasu. Väčšina rakovín pankreasu je diagnostikovaná v neskorom štádiu, pričom 80 % sa zistí až po rozšírení choroby, a už nie je operovateľná. To sa odráža v jej nízkej miere prežitia - viac ako polovica ľudí s touto chorobou zomrie do troch mesiacov od diagnózy. Zlepšenie nášho chápania, prečo rakovina pankreasu tak rýchlo rastie a šíri sa, je životne dôležité, ak máme dosiahnuť pokrok v liečbe. Tento projekt nám dáva nové informácie o tom, ako je rakovina pankreasu schopná potlačiť určité molekuly, aby sa mohla agresívne šíriť po tele.To môže viesť k vývoju efektívnejších možností liečby v budúcnosti."

Do projektu boli zapojení aj vedci z University of Nottingham, Stanford University a University of California a Cedars-Sinai Medical Centre, Los Angeles.

Rakvina pankreasu zabila mnohých slávnych ľudí, medzi ktorými boli Guliano Pavarotti, Steve Jobs, Patrick Swayze, zo Slovákov napríklad Ďuďo z Hexu či Vašo Patejdl.

Súvisiace články

Najčítanejšie