Pribúda žltačka typu E, zdrojom nákazy je nedostatočne tepelne upravené mäso
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Tepelne zle upravené mäso môže byť aj zdrojom parazitov
Pribúda pacientov so žltačkou typu E, upozorňujú na to lekári z pražského Inštitútu klinickej experimentálnej medicíny. Zatiaľ čo v minulosti evidoval Štátny zdravotný ústav 300 nových prípadov ročne, vlani ich bolo takmer 700. Najčastejšou príčinou nákazy býva nedostatočne tepelne upravené bravčové mäso alebo zverina. „Choroba môže byť veľmi nebezpečná u pacientov, ktorí užívajú liečbu, ktorá znižuje imunitu.
Žltačka typu E bola predtým častou chorobou iba v krajinách s veľmi zlou hygienou, v súčasnosti sa však bežne objavuje aj v Európe.Lekári už vedia, že je to nákaza, ktorá sa prenesie najmä nedostatočne tepelne upraveným bravčovým mäsom. Môže to byť mäso napríklad vo forme steakov pri grilovaní, ale aj z produktov, ktoré obsahujú bravčovú pečeň, ako sú často paštéty alebo klobásy.
Kto patrí do ohrozenej skupiny? Ako sa pred nákazou chrániť?
U zdravých ľudí hepatitída E našťastie prebieha vo väčšine prípadov úplne bezpríznakovo a príde sa na ňu úplne náhodou. Pacient napríklad príde na odber krvi z iného dôvodu a má vyššie pečeňové testy, ale inak mu nič nie je.
Choroba ale môže byť veľmi nebezpečná u pacientov, ktorí užívajú nejakú liečbu, ktorá znižuje imunitu. Sú to napríklad pacienti, ktorí majú transplantované orgány, môžu sa liečiť na nejaké onkologické ochorenie, alebo ktorí užívajú imunosupresívnu liečbu pre nejaké chronické ochorenie. Napríklad reumatizmus, idiopatický črevný zápal, alebo dokonca psoriáza.
Títo sú ohrození preto, že hepatitída v tomto prípade môže vo viac ako polovici prípadov prejsť do takzvaného chronického štádia. To znamená, v akútnej infekcii pacient hepatitídu nezvládne zlikvidovať a v tej chvíli vírus dlhodobo poškodzuje pečeň. Priebeh môže byť veľmi mierny, ale rozvoj ochorenia pečene môže byť naopak veľmi rýchly. Pacient nemá príznaky, ale napriek tomu môže mať už napríklad za rok plne vyvinutú cirhózu pečene s komplikáciami.
Pre odhalenie choroby je teda absolútne zásadné vyšetrenie u lekára. U pacientov sop zníženou imunitou je dôležité, aby všetkých pacientov, ktorí majú vyššie pečeňové testy, správne otestovali. Stále viac laboratórií hepatitídu E testuje. Viac lekárov tiež na hepatitídu E myslí už v tom prvom kontakte, napríklad keď príde človek, ktorý je liečený na leukémiu. Pri takom ochorení sa hepatitída všetkých typov testuje bežne.
Očkovanie je možné iba proti dvom typom žltačky, teda A a B. Proti typu B sú deti očkované už v rámci toho povinného očkovania. Proti typu A sú vakcíny dostupné pre deti aj dospelých, očkovanie ale vyžaduje dve dávky. Stačí sa naočkovať prvou dávkou a potom sa odporúča nechať sa preočkovať po roku. Očkovanie sa odporúča nielen bežnej populácii, ale najmä tým, ktorí cestujú do rizikových oblastí, kde hepatitídu A môžu chytiť.