Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Choroba špinavých rúk: Ako sa nenakaziť žltačkou?
Zdielať na

Choroba špinavých rúk: Ako sa nenakaziť žltačkou?

žltačka sa šíi v zlých hygienických pomeroch.

Žltačka typu A (hepatitída) je vírusový zápal pečene. Ide o ochorenie, ktoré ohrozuje najmä tých, ktorí nedodržujú základný hygienický štandard. Vírusová hepatitída je veľmi nákazlivá, spôsobuje nepríjemné príznaky a môže mať aj veľmi závažné zdravotné následky. Momentálne sa šíri v osadách na východe Slovenska. Ako minimalizovať riziko žltačky a nenakaziť sa?

Čo o nej treba vedieť?

Žltačka je najčastejšou príčinou ochorenia pečene. Akútne poškodenie thto orgánu môž viesť až k nutnosti bezodkladnej transplantácie. Samotný termín žltačka v skutočnosti neoznačuje samotnú chorobu, ale jej hlavný príznak- teda zožltnutie kože a očného bielka, ktoré je spôsobené nahromadením farbiva bilirubínu v krvi, Pri hepatitíde rozlišujeme tri základné typy – A, B a C. Menej často sa vyskytujú hepatitídy D a E. Proti typom A aj B existujú účinné očkovacie látky, avšak iba druhý menovaný typ hepatitídy je v povinnej očkovacej schéme.Vírusová žltačka je siedmym najväčším zabijakom na svete, predbehne aj HIV, tuberkulózu či maláriu.

V hlavnej úlohe očkovanie

Infekčnou žltačkou typu A môže ochorieť úplne každý. Pretože neexistuje špecifická liečba, obzvlášť dôležitá je prevencia. „Základom prevencie je očkovanie, ktoré prináša najvhodnejšiu ochranu pred nákazami žltačkou typu A a B. Ďalším zásadným opatrením v rámci prevencie je dodržiavanie základných hygienických pravidiel, predovšetkým omývanie potravín a dôsledné umývanie rúk

Často sa vyskytuje v osadách

V mnohých prípadoch tam totiž nie je ľahké dodržiavať základné hygienické návyky.Ak sa aj vy pohybujete v rizikovom prostredí, mali by ste sa vybaviť dezinfekčným bezoplachovým gélom na ruky aj jednorazovými obrúskami na dezinfekciu povrchov. Tieto pomôcky často využijete aj na cestách. Najmä v rizikových oblastiach je vhodné si overiť, že tieto prostriedky sú účinné nielen proti baktériám alebo proti vírusom chrípky, ale že účinkujú aj na veľmi odolné vírusy žltačky typu A. Pri návšteve exotickejších končín sa ponúkajú pribaliť aj prípravky na dezinfekciu vody.

Nakaziť sa môže ktokoľvek

Žltačka typu A sa najčastejšie objavuje v uzavretých kolektívoch. U detí napríklad v škôlkach, v letných táboroch atď. Často so žltačkou typu A nakazia ajnarkomani a osoby v tesnom kontakte s infikovanými osobami. Nákaza sa prenáša oro-fekálnou cestou. Vírusové častice sú vylučované nakazeným pacientom stolicou a do organizmu následne vstupujú ústami (napr. kontaminovanými predmetmi, potravinami, vodou) a odtiaľ prenikajú do pečene.

Hepatitída B, označovaná tiež ako sérová žltačka, je ochorenie, ktorého výskyt v SR klesá. Tento typ žltačky sa prenáša parenterálne – najčastejšie krvou (pri poranení infikovanou ihlou, pri použití spoločného holiaceho strojčeka, zubnej kefky a pod.), menej často aj pri sexuálnom styku. V jednej tretine prípadov však nie je spôsob prenosu jasne známy. Najviac ohrození rizikom nákazy vírusom hepatitídy B sú pacienti s opakovanými transfúziami, hemodialyzovaní pacienti, užívatelia injekčných drog, väzni a pracovníci v zdravotníctve.

Ako sa žltačka prejavuje?

Spočiatku sa prejavuje ochorenie podobne ako chrípka. Sprevádza ho zvýšená teplota, bolesť hlavy a svalov, únava, nádcha a kašeľ. Niekedy sa objavujú aj črevné a žalúdočné problémy, nevoľnosť a zvracanie, iba ojedinele sa objavuje bolesť kĺbov a opuchy, prípadne kožné prejavy. V ďalšej fáze však dochádza k zhoršeniu problémov, chorý má tmavší moč, svetlú stolicu a svrbí ho koža, ktorá spravidla žltne. V prípade, že žltačka prepukne naplno, môže spôsobiť postihnutie pečene av krajnom prípade ich zlyhanie a následne smrť.

Hygiena rúk nestačí

Žltačka najčastejšie súvisí s nedostatočným dodržiavaním hygieny, nakaziť sa ale môžeme aj kontaminovanou vodou (vrátane kociek ľadu), neolúpaným ovocím, zeleninou, morskými plodmi a ďalšími potravinami, napríklad zmrzlinou. Zvlášť na pozore by sa mali mať cestovatelia do exotických destinácií. Vyhnúť by sa mali surovým, alebo tepelne nedostatočne spracovaným potravinám, jedlu od pouličných predajcov a pitiu nebalenej vody. Nakaziť sa môžeme dokonca aj pri čistení zubov, keď použijeme vodu z verejného vodovodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie