Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Máte astmu či ekzém? Hrozí vám výrazne vyššie riziko opotrebovania kĺbov – artritídy
Zdielať na

Máte astmu či ekzém? Hrozí vám výrazne vyššie riziko opotrebovania kĺbov – artritídy

Osteoartritída je bolestivé ohorenie kĺbov.

Ak patríte k miliónom ľudí s alergickou astmou alebo ekzémom, je pravdepodobnejšie, že sa u vás s pribúdajúcim vekom rozvinie forma artritídy spôsobená opotrebovaním. Zistila to štúdia, ktorá skúmala riziko vzniku osteoartritídy u ľudí s týmito dvoma alergickými stavmi.

„Naša štúdia ukázala, že počet alergických buniek je zvýšený v kĺboch ​​ľudí s osteoartritídou a ich aktivita prispieva k rozvoju osteoartritídy,“ povedal autor štúdie Dr. Matthew Baker, vedúci klinického výskumu v oddelení imunológie a reumatológie na Stanfordskej univerzite v Stanforde v Kalifornii. Astma a ekzém môžu byť podľa neho len špičkou ľadovca. "Je možné, že aj iné atopické stavy, ako sú sezónne alergie, potravinové alergie a/alebo alergická rinitída (senná nádcha), môžu predstavovať podobné riziko," poznamenal Baker.

Prvý súbor pacientov v štúdii zahŕňal viac ako 117 000 ľudí s astmou alebo ekzémom a 1,2 milióna ľudí bez týchto ochorení. Po ôsmich rokoch sledovania bolo riziko vzniku osteoartritídy o 58 % vyššie u ľudí s alergickou astmou alebo ekzémom ako u ľudí bez týchto alergických stavov. Riziko osteoartritídy bolo ešte vyššie u ľudí, ktorí mali alergickú astmu aj ekzém, ukázali výsledky štúdie.

Asi polovica ľudí s ekzémom má aj alergické stavy, ako je senná nádcha, astma alebo potravinové alergie. Vedci tiež porovnávali riziko vzniku osteoartritídy u ľudí s alergickou astmou s tými, ktorí majú chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP), pľúcne ochorenie, ktoré nezahŕňa alergické cesty. Ľudia s astmou mali o 83 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku osteoartrózy ako ľudia s CHOCHP.

V druhej databáze bola pravdepodobnosť vzniku osteoartritídy o 42 % vyššia u ľudí s alergickou astmou alebo ekzémom a o 19 % vyššia u ľudí s oboma stavmi. Tieto rozdiely neboli také výrazné ako tie, ktoré boli pozorované v prvom súbore, pretože brali do úvahy index telesnej hmotnosti (BMI). (BMI je odhad telesného tuku na základe výšky a hmotnosti.) Vysoký BMI je rizikovým faktorom rozvoja osteoartritídy.

"Otázka je, či liečba astmy alebo ekzému znižuje riziko artritídy. Výskumníci sa na to v tejto štúdii nezamerali, ale nádej tu je. Starší výskum totiž spájal používanie antihistaminík so spomalením rozvoja osteoartritídy kolena," povedal Baker.

Štúdia publikovaná v Annals of the Rheumatic Diseases bola financovaná americkým Národným inštitútom zdravia.

"Spojením medzi osteoartritídou a alergickými ochoreniami by mohol byť slabý zápal prebiehajúci v tkanivách pri oboch ochoreniach," povedal Dr. Theodore Fields, reumatológ z nemocnice pre špeciálnu chirurgiu v New Yorku, ktorý skúmal zistenia zo štúdie. Dobrou správou je, že dnes existuje viac spôsobov liečby ekzému ako kedykoľvek predtým a mnohé ďalšie sa pripravujú. "Ak liečba atopického ochorenia pomáha predchádzať osteoartritíde alebo ju spomaliť, existuje veľa možností a bude ich ešte viac," povedal Fields. "Pacientov s ekzémom alebo astmou môžu však tieto údaje upozorniť na to, že môžu mať väčšiu pravdepodobnosť osteoartrózy," povedal. Ak máte alergické ochorenie a objavia sa u vás bolesti kĺbov, navštívte svojho lekára, odporučil.

Súvisiace články

Najčítanejšie