Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Gastroenterologička: Ak máte infekciu helicobacter pylori, jedzte tieto dve potraviny!
Zdielať na

Gastroenterologička: Ak máte infekciu helicobacter pylori, jedzte tieto dve potraviny!

Dôležité je celkové zdravie tráviaceho traktu.

Pri infekcii Helicobacter pylori je dôležité podporiť celkové zdravie tráviacieho traktu. Ako sa to dá pomocou potravín, ktoré jeme?

 MUDr.Lívia Zambojová z Gastroenterologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Svätého Cyrila a Metoda  v Bratislave tvrdí, že na tom, ako si telo dokáže s touto infekciou pri liečbe poradiť, sa podieľa aj celkové zdavie tráviaceho traktu. 

A to možné ovplyvniť aj stravou: "Existuje veľa štúdii, ktoré skúmali vhodné potraviny. Sú to napríklad čučoriedky či šálka brusníc denne, lebo obsahujú veľa antioxidantov a vítamínu C,"hovorí MUDr. Zambojová. Ďalší výskum ukázal veľký význam iných dvoch potravín. 

"Vhodnými potravinami pri tejto infekcii sú brokolica a karfiol. Obsahujú totiž látky nazývané sulforafany, ktoré chránia sliznicu tráviaceho traktu, dokonca aj proti rakovine. Takisto treba dbať na príjem zdravej vlániny z celozrnných výrobkov a zeleniny a tiež bielkovín z chudého mäsa či rýb. Vieme si pomôcť ľahkou, zdravou stravou. Takisto pomáha jesť častejšie  v menších dávkach. Veľmi nevhodná je káva, najmä nalačno, alkohol, fajčenie cigariet a  najmä ťažké, vyprážané jedlá," uzatvára lekárka.

Vypočujte si podcast o infekcii Helicobacter pylori s MUDr Líviou Zambojovou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie