Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Vedci zistili, prečo sušienky spôsobujú priberanie
Zdielať na

Vedci zistili, prečo sušienky spôsobujú priberanie

Prejedanie sa zaťažuje telo.

Objav vedcov by mohol otvoriť dvere novej tabletke proti obezite. Konzumácia sušienok, koláčov, hamburgerov a klobások spôsobuje, že podľa nového výskumu spomaľuje trávenie- ovplyvňuje totiž mozog.

Nezdravé jedlo ovplyvňuje mozog tým, že znižuje našu schopnosť regulovať chuť do jedla, uviedli vedci. Objav by mohol otvoriť dvere tabletke proti obezite, ktorá sa zameriava na neuróny. Experimenty na potkanoch zistili, že bunky nazývané astrocyty riadia "chemickú cestu" jedla do čreva. Štúdia však naznačuje, že neustále jedenie mastných a sladkých jedál toto riadenie narúša.

Vedúca autorka Dr Kirsteen Browningová z Penn State University v USA povedala: „Zdá sa, že príjem kalórií z krátkodobého hľadiska regulujú astrocyty. Zistili sme, že dlhší čas jeme vysokotučné a sledké jedlo, má to najväčší vplyv na astrocyty – tie spúšťajú normálnu signálnu dráhu na kontrolu žalúdka. Postupom času sa zdá, že astrocyty strácajú citlivosť na jedlo s vysokým obsahom tuku. Po približne 10-14 dňoch jedenia vysokotučnej stravy astrocyty nereagujú a schopnosť mozgu regulovať príjem kalórií sa zdá byť stratená.To narušuje signál z mogu do žalúdka a oneskoruje jeho vyprázdňovanie. Pochopenie úlohy mozgu a zložitých mechanizmov, ktoré vedú k prejedaniu, môže viesť k terapiám na liečbu prírastku hmotnosti.

Astrocyty spočiatku reagujú pri požití nezdravého jedla - uvoľňujú chemikálie nazývané gliotransmitery. Stimulujú tak neuróny, ktoré zabezpečujú, aby sa žalúdok správne naplnil a vyprázdnil v reakcii na jedlo prechádzajúce tráviacim systémom.

Keď sú astrocyty "zahltené" prísunom mastného a sladkého jedla, kaskáda je narušená. Zníženie množstva signálnych chemikálií vedie k oneskoreniu trávenia, pretože žalúdok sa nenapĺňa a nevyprázdňuje primerane.

Sledovali potkany

Vedci skúmali spávanie viac ako 200 laboratórnych hlodavcov kŕmených buď normálnou stravou alebo stravou s vysokým obsahom tukov počas jedného, ​​troch, piatich alebo 14 dní. Toto kombinovali s farmakologickou a špecializovanou genetickou technikou na zacielenie odlišných nervových okruhov. To umožnilo vedeckému tímu špecificky sledovať astrocyty v určitej oblasti mozgového kmeňa - zadnej časti, ktorá sa spája s miechou. Hodnotili, ako jednotlivé neuróny reagovali, keď boli potkany hore.

Dr Browning povedal: „Ešte musíme zistiť, či strata aktivity astrocytov a signalizačného mechanizmu je príčinou prejedania sa, alebo či k nej dochádza v reakcii na prejedanie sa. Chceli sme tiež zistiť, či je možné reaktivovať zjavnú stratenú schopnosť mozgu regulovať príjem kalórií. Ak je to tak, mohlo by to viesť k zásahom, ktoré pomôžu obnoviť reguláciu kalórií u ľudí.“ Štúdia bola publikovaná v The Journal of Physiology.

Súvisiace články

Najčítanejšie