Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Črevná chrípka má práve sezónu: Čo o nej potrebujete vedieť?
Zdielať na

Črevná chrípka má práve sezónu: Čo o nej potrebujete vedieť?

Výrazná strata tekutín môže poškodiť obličky

Hnačka, nevoľnosť,zvracanie...Možno vy tento stav poznáte ako črevnú chrípku,ale lekári tento stav nazývajú gastroenteritída. Zvyčajne je spôsobený vírusom, ale nie je to vírus chrípky, takže to v skutočnosti nie je črevná chrípka. Môžu ju spôsobiť aj baktérie a parazity. Čo by ste o nej mali vedieť?

Aké sú symptómy?

Gastroenteritída spôsobuje hnačku, nevoľnosť a občas aj zvracanie. Môžete mať tiež bolesť hlavy, horúčku, zimnicu a bolesť v bruchu. Najbežnejší druh gastroeneteritídy- ten spôsobený vírusom - spôsobuje, že sa cítite chorý 12 až 48 hodín po tom, čo ste mu boli vystavení, a môže trvať až 3 dni. Ak je ochorenie spôsobené baktériami alebo parazitmi, môže trvať dlhšie. Gatsroeneteritída môže byť nebezpečná pre ľudí s inými zdravotnými problémami, ako aj pre dojčatá a starších ľudí.

Vírusová gastroenteritída

Vírus infikuje bunky a spôsobí zápal výstelky žalúdka a aj čriev. Tento typ gatroenetritídy je veľmi nákazlivý - môžete sa ním nakaziť, ak sa dotknete infikovanej osoby alebo niečoho, čoho sa dotkla, alebo ak zjete jedlo, ktoré pripravila. Môžete ho získať aj vtedy, ak zjete ovocie a zeleninu umyté v kontaminovanej vode.

Aké typy vírusov ju spôsobujú?

Gastroenteritídu môže spôsobiť množstvo vírusov. Rotavírus je hlavnou príčinou u dojčiat a malých detí. Môže postihnúť aj dospelých, ale ich príznaky sú miernejšie. Norovírus je najčastejšou príčinou u dospelých. Menej časté sú adenovírus - ktorý môže spôsobiť príznaky až na 10 dní (!) - a astrovírus. Oboje postihuje deti častejšie ako dospelých.

Bakteriálna gastroenteritída

Tieto mikroskopické živé organizmy sú všade okolo vás - mnohé z nich sú neškodné a niektoré sú dokonca užitočné. Ale iné, ako napríklad Salmonella a E. coli , sa môžu dostať do jedla a spôsobiť žalúdočné problémy. Môžu sa tam dostať prakticky v ktoromkoľvek bode prípravy jedla: pri zbere, pri spracovaní, skladovaní, preprave alebo Gastroenteritídu môžete dostať aj vtedy, ak sa tieto baktérie dostanú na jedlo z kuchynských povrchov alebo náradia.

Pozor na bezpečnosť jedla

Baktérie sa množia rýchlejšie pri vyšších teplotách, takže vždy používajte chladničku a mrazničku na udržanie studených potravín a rúru na udržanie horúceho jedla. Pozor, baktérie v chladených alebo mrazených potravinách sa môžu po rozmrazení znova aktivovať, ak ich zohrejete na izbovú teplotu, a niektoré môžu v potravinách produkovať veľa toxínov. V takýchto prípadoch sa môžete cítiť veľmi zle už v priebehu niekoľkých hodín.

Cestovateľská hnačka

Toto je ďalší bežný spôsob, ako dostať gastroenteritídu - zvyčajne z jedla alebo vody kontaminovanej choroboplodnými baktériami. Ak cestujete do rozvojových krajín v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike alebo Karibiku, držte sa ďalej od surového ovocia a zeleniny, mäsa, rýb, mäkkýšov, ktoré sú pri podávaní surové alebo nie horúce, a pouličného jedla. Tiež môže byť dobrý nápad umyť si zuby balenou vodou a požiadať o nápoje bez ľadu.

Parazitická gastroenteritída

Parazity sú malé živočíchy, ktoré žijú vo vnútri iných zvierat. Tento druh gastroenteritídy sa v rozvinutých krajinách nevyskytuje často, ale niektoré parazity nazývané Cryptosporidium parvum a Giardia sa môžu šíriť vodou a spôsobiť infekciu. Môžete sa nakaziť, ak sa kontaminovaná voda používa na pestovanie alebo prípravu jedla, ktoré jete, alebo ak v nej plávate.

Aká je liečba?

Bez ohľadu na to, čo gastroenteritídu spôsobí, väčšina príznakov zmizne v priebehu niekoľkých dní, ak si oddýchnete a budete mať dostatok tekutín. Ak sú vaše príznaky naozaj zlé alebo trvajú dlhšie, navštívte svojho lekára. Antibiotiká a iné špecializované lieky zvládnu aj niektoré zriedkavé bakteriálne a parazitárne infekcie. Ak príznaky trvajú dlho, lekár môže by vás mal vyšetriť a otestovať, či vaše žalúdočné ťažkosti nespôsbuje niečo iné.

Výživa, tekutiny a jedlo

Paradoxne, môžu zmierniť príznaky gastroenteritídy. Môže byť pre vás ťažké udržať v sebe jedlo, ale z ovocných štiav, športových nápojov, nealkoholických nápojov bez kofeínu alebo vývaru môžete získať tekutiny, kalórie, životne dôležité minerály (elektrolyty) a výživu. Keď sa cítite pripravení vyskúšať pevné jedlo, začnite s neochutenými jedlami, ako je ryža, zemiaky, chlieb, jablkový pretlak alebo banány. Vyhnite sa mastným alebo sladkým jedlám, mliečnym výrobkom, kofeínu a alkoholu, kým vám nebude lepšie. Môžu spôsobiť, že sa budete cítiť horšie.

Pozor na dehydratáciu

Dehydratácia vzniká, keď vaše telo stráca príliš veľa vody a môže ju spôsobiť hnačka a vracanie. Je to najbežnejší zdravotný problém spôsobený gastroenteritídou a môže byť obzvlášť nebezpečný pre dojčatá, starších ľudí a ľudí, ktorí majú iné ochorenia. Medzi príznaky patrí extrémny smäd, tmavý moč a pocit únavy alebo závraty.Dieťa môže mať sucho v ústach a vpadnuté oči a líca.

Aká je liečba dehydratácie?

Ak má dieťa žalúdočnú nevoľnosť, dajte mu veľa vody a „rehydratačných“ tekutín, ktoré obsahujú tie správne živiny. Dospelí by mali piť veľa tekutín: napríklad športové nápoje, džúsy a polievky. Môžete tiež cmúľať ľadové kocky alebo ľadovú drť. Ak nemôžete v sebe udržať tekutiny, máte závraty a váš srdcový tep je rýchly, môžete mať ťažkú ​​dehydratáciu. Ak áno, okamžite choďte na pohotovosť, aby vám tekutiny mohli dať priamo do krvi cez infúziu.

Keď nastanú vážne komplikácie

V zriedkavých prípadoch gastroenteritída spôsobuje hemolyticko-uremický syndróm, najčastejšie u detí mladších ako 10 rokov. Ak sa do vás dostanú baktérie E. coli , ich toxíny môžu spôsobiť pokles počtu červených krviniek a krvných doštičiek, čo ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a môže spôsobiť krvácanie. Hemolyticko-uremický syndróm môže spôsobiť zlyhanie obličiek a ovplyvniť nervový systém. Môžete byť bledý, mrzutý, musíte menej často močiť a môžete mať krvavú stolicu. Ak je to tak, zavolajte lekára alebo choďte na pohotovosť.

Kedy zavolať lekára?

Vyhľadajte lekársku pomoc, ak vraciate a nemôžete v sebe zadržiavať žiadne tekutiny dlhšie ako 24 hodín alebo máte hnačku dlhšie ako pár dní (24 hodín pre deti). Medzi príznaky dehydratácie patrí nadmerný smäd, sucho v ústach, tmavožltý moč, málo alebo žiadny moč a silná slabosť. Medzi ďalšie príznaky, že potrebujete lekársku pomoc, patrí silná bolesť v čreve alebo konečníku, horúčka vyššia ako 38 stupňpv Celzia, stolica s krvou alebo hnisom alebo čiernou farbou alebo akékoľvek problémy s nervovým systémom, ako sú problémy s rovnováhou, koordináciou alebo necitlivosťou.

Súvisiace články