Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ktoré jedlá sú najhoršie na trávenie? Týchto 10 potravín vám môže spôsobiť poriadne problémy
Zdielať na

Ktoré jedlá sú najhoršie na trávenie? Týchto 10 potravín vám môže spôsobiť poriadne problémy

Archívna reportáž

Kokosový olej na varenie nepoužívajte, dodá jedlu priveľa tuku

Niektoré sú mastné, iné príliš kyslé, ďalšie nadúvajú. Aké jedlo vám môže uškodiť?

1/10 Vyprážané jedlá

Majú vysoký obsah tuku a môžu vyvolať hnačku. Problémy môžu spôsobiť aj tučné omáčky, mastné kusy mäsa a maslové alebo krémové dezerty. Vyberte si radšej pečené alebo grilované jedlá a ľahké omáčky, ktoré obsahujú zeleninu namiesto masla alebo smotany.

2/10 Citrusové ovocie

Keďže majú vysoký obsah vlákniny a sú kyslé, môžu niektorým ľuďom spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Ak s nimi nemáte problémy, pokojne si dajte pomaranče, grapefruity a iné citrusové plody.

3/10 Umelé sladidlá

Žujete príliš veľa žuvačiek bez cukru vyrobenej zo sorbitolu? Mohli by ste dostať kŕče a hnačku. Jedlá vyrobené s týmto umelým sladidlom môžu spôsobiť rovnaké problémy. Ak zjete 50 alebo viac gramov sorbitolu denne, môžete dostať hnačku, hoci aj oveľa nižšie množstvá spôsobujú niektorým ľuďom problémy.

4/10 Príliš veľa vlákniny

Potraviny s vysokým obsahom tohto zdravého uhľohydrátu, ako sú celozrnné potraviny a zelenina, sú dobré pre trávenie. Ak ich však začnete jesť veľa, váš tráviaci systém môže mať problém prispôsobiť sa. Výsledok: plynatosť a nadúvanie. Takže zvyšujte množstvo prijímanej vlákniny len postupne.

5/10 Fazuľa

Je plná zdravých bielkovín a vlákniny, ale má v sebe aj ťažko stráviteľné cukry, ktoré spôsobujú plynatosť a kŕče. Naše telo nemá enzýmy, ktoré by ich dokázali rozložiť. Robia to až baktérie v čreve, pričom uvoľňujú plyn. A ako sa zbaviť niektorých nepríjemných cukrov? Väčšina ľudí recept pozná: Sušenú fazuľu namočte aspoň na 4 hodiny a pred varením zlejte vodu.

6/10  Kapusta a brokolica

Hlúbová zelenina, ako je brokolica a kapusta, obsahuje rovnaké cukry ako fazuľa, ktoré spôsobujú plynatosť. Tiež ich vysoký obsah vlákniny môže spôsobiť, že sú ťažko stráviteľné. Odľahčí vám žalúdok, ak si ich uvaríte a nebudete ich jesť surové.

7/10 Fruktóza

Potraviny sladené týmto spôsobom - vrátane limonády, cukroviniek, ovocných štiav a pečiva - sú pre niektorých ľudí ťažko stráviteľné. To môže viesť k hnačke, nadúvaniu a kŕčom.

8/10 Pikantné jedlá

Niektorí ľudia po ich zjedení dostanú tráviace ťažkosti alebo pálenie záhy, najmä ak ide o hlavné jedlo. Štúdie naznačujú, že vinníkom môže byť zložka v chilli papričkách, nazývaná kapsaicín.

9/10 Mliečne výrobky

Ak u vás spúšťajú hnačku, nadúvanie a plynatosť, možno máte neznášanlivosť laktózy. Znamená to, že nemáte enzým, ktorý trávi cukor v mlieku a iných formách mliečnych výrobkov. Ak je to tak, vyhnite sa týmto potravinám alebo vyskúšajte voľnopredajné kvapky alebo pilulky, ktoré obsahujú chýbajúci enzým.

10/10 Mäta pieporná

Mäta dokáže pri trávení uvoľniť sval v hornej časti žalúdka, čo umožní, aby sa jedlo vrátilo späť do pažeráka. To môže spôsobiť pálenie záhy. Ďalšími vinníkmi pálenia záhy sú aj sú čokoláda alebo káva. Odborníci tvrdia, že tlak, ktorý tlačí jedlo späť nahor, môžete znížiť, ak schudnete, budete jesť menšie porcie a po jedle si neľahnete.

Súvisiace články

Najčítanejšie