Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prelom v liečbe rakoviny hrubého čreva: Existujúci genetický test u časti pacientov odhalí, či budú reagovať na chemoterapiu!
Zdielať na

Prelom v liečbe rakoviny hrubého čreva: Existujúci genetický test u časti pacientov odhalí, či budú reagovať na chemoterapiu!

Rakovina hrubého čreva sa dá zistiť včas.

Vedci zistili, že existujúci génový test môže tiež objasniť, či pacient s rakovinou čreva bude reagovať pozitívne alebo negatívne na chemoterapiu.

Výskumníci z Inštitútu pre výskum rakoviny, Imperial College London a Holandského onkologického inštitútu zistili, že test genetickej mutácie KRAS,ktorú má asi 30 percent pacientov s rakovinou hrubého čreva môže mať využitie aj pri určovaní toho, ako budú reagovať na chemoterapiu.

Profesor Nicola Valeri, čestný profesor gastrointestinálnej onkológie na The Institute of Cancer Research a Imperial College London, povedal: „Dúfame, že lekári tieto údaje bezodkladne využijú na zlepšenie starostlivosti o pacientov s pokročilou rakovinou čreva. Toto je prvýkrát, čo máme na klinike už použitý genómový marker, ktorý nám môže povedať, či pacientova rakovina bude citlivá alebo rezistentná na chemoterapiu."

Vedci prišli k výsledkom po preštudovaní celých genómov 37 pacientov s pokročilou rakovinou čreva, ktorí už boli liečení cheoterapiou. Chemoterapia môže byť bolestivý proces a môže mať vedľajšie účinky, a hoci sa ukázalo, že pre niektorých je užitočná, iní z nej nemajú žiadny prínos. To je dôvod, prečo vedci dúfajú, že urobia krok vpred pri zisťovaní toho, ako bude jednotlivec reagovať. Z testu mutácie KRAS vedci zistili, že ľudia s genetickou mutáciou KRASG12 majú pravdepodobne len slabé šance na prežitie. po liečbe trifluridínom/tipiracilínom. Výsledok potvrdili údaje od ďalších 960 pacientov z 36 centier po celej Veľkej Británii. Vedci sa pozreli na údaje zo štúdie RECOURSE a videli, že pacienti s mutáciou KRASG13, na rozdiel od 12, zaznamenali trojnásobný čas prežitia z 2,9 mesiaca bez liečby na 8,7 mesiaca, pri použití chemoterapie. Toto zistenie sa porovnávalo s liečbou u pacientov s mutáciou KRASG12, ktorí nemali žiadny prínos, pričom pacienti, ktorí dostávali placebo, aj liečení pacienti prežili v priemere ďalších šesť mesiacov.

Stručne povedané, tím uviedol, že zistenia odhalili, že pacienti s mutáciami KRASG12 – reprezentatívne pre takmer 30 percent všetkých pacientov s rakovinou čreva – nemajú prospech z chmoterapie (trifluridín/tipiracil). Avšak tí, ktorí nemajú mutácie v géne KRAS a tí s mutáciou KRASG13 budú mať z tejto chemoterapie pravdepodobne prospech, dodali.

Súvisiace články

Najčítanejšie