Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zaujímavé zistenie vedcov: Riziko návratu rakoviny hrubého čreva zníži táto jednoduchá zmena v liečbe!
Zdielať na

Zaujímavé zistenie vedcov: Riziko návratu rakoviny hrubého čreva zníži táto jednoduchá zmena v liečbe!

Rakovina hrubého čreva ohrozuje aj mladých ľudí.

Slovensko je na prvom mieste vo svete v rakovine hrubého čreva a konečníka. Odborníci zverejnili nový výskum, ktorý ukazuje, že podanie chemoterapie pred operáciou rakoviny hrubého čreva v počiatočnom štádiu znižuje pravdepodobnosť návratu ochorenia o 28 percent.

V súčasnosti sa ľuďom v počiatočnom štádiu rakoviny hrubého čreva chemoterapia podáva po operácii, aby zachytila "zatúlané" rakovinové bunky, ktoré by mohli viesť k návratu choroby. Ale podľa nového výskumu by väčšiu šancu pacientom poskytlo, ak by najprv  dostávali šesť týždňov chemoterapie, podstúpili operáciu a potom o ďalších 18 týždňov chemoterapie. Podľa vedcov rastúci počet dôkazov ukazuje hodnotu predoperačnej chemoterapie pri niekoľkých ďalších rakovinách a vedci veria, že ich výsledky by mohli zmeniť spôsob, akým sa pristupuje k liečbe rakoviny hrubého čreva na klinike.

Jednoduchý krok, obrovský efekt

Štúdia FOxTROT, ktorú viedli univerzity v Birminghame a Leedse, zahŕňala 1 053 pacientov v 85 nemocniciach vo Veľkej Británii, Dánsku a Švédsku. Zistilo sa, že podávanie chemoterapie pred a po operácii viedlo k 28% zníženiu rizika návratu ochorenia do dvoch rokov v porovnaní s chemoterapiou iba po operácii.

Počas štúdie prvá skupina pacientov dostávala šesť týždňov chemoterapie, po ktorej nasledovala operácia a potom 18 týždňov chemoterapie. Druhá skupina mala normálnu bežnú liečbu rakoviny hrubého čreva, ktorá zahŕňala operáciu, po ktorej nasledovala 24 týždňová chemoterapia. Zistenia ukázali, že pacienti, ktorí podstúpili chemoterapiu pred operáciou, mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť, že sa im rakovina vráti. Vedci sa domnievajú, že tento prístup by mohol byť prijatý v krajinách po celom svete, z čoho by každý rok mali úžitok státisíce pacientov.

Laura Magill, docentka na oddelení klinických skúšok v Birminghame, povedala: „Až u jedného z troch pacientov s rakovinou hrubého čreva sa po operácii môže rakovina vrátiť. Toto číslo je príliš vysoké a potrebujeme nové liečebné stratégie na zastavenie návratu rakoviny hrubého čreva. Jednoduchý akt predloženia chemoterapie, jej podanie pred operáciou namiesto po nej, prináša pozoruhodné výsledky."

Profesor Matthew Seymour z University v Leedsi dodáva: "Štandardným prístupom bolo podať chemoterapiu po operácii, aby sa zničili akékoľvek rakovinové bunky, ktoré sa mohli pred operáciou rozšíriť. Náš výskum však ukazuje, že podanie časti chemoterapie pred operáciou zvyšuje šance, že naozaj všetky rakovinové bunky budú zabité. Načasovanie je pri liečbe rakoviny hrubého čreva všetko. Celkovo 699 pacientov v skúšaní dostalo chemoterapiu pred operáciou. Jednoduché  podanie chemoterapie pred operáciou namiesto po nej, by mohlo zabrániť recidíve rakoviny bez potreby drahých nových liekov alebo technológií. Pacienti, ktorí podstúpili chemoterapiu pred operáciou, navyše trpeli menej často chirurgickými komplikáciami."

Vedci uskutočňujú dve ďalšie klinické štúdie, FOxTROT-2 a FOxTROT-3, aby zistili, či aj starší pacienti majú prospech z chemoterapie pred operáciou. Podľa pacientskych organizácií vo Veľkej Británii  tento výskum môže skutočne zmeniť životy tisícov ľudí, ktorým je každý rok diagnostikovaná rakovina hrubého čreva v skoršom štádiu."

Súvisiace články