Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Prelomový objav vedcov: Táto bielkovina sa podieľa na rozvoji rakoviny hrubého čreva a vieme ju ovplyvniť!
Zdielať na

Prelomový objav vedcov: Táto bielkovina sa podieľa na rozvoji rakoviny hrubého čreva a vieme ju ovplyvniť!

Rakovina hrubého čreva zabíja Slovákov.

Zistenia by mohli mať významné dôsledky na liečbu rôznych druhov rakoviny, ako aj cukrovky a zápalových, srdcových a neurodegeneratívnych ochorení.

Vedci odhalili fungovanie kľúčového proteínu podieľajúceho sa na rakovine čriev, čím otvorili cestu novým liekom na liečbu tohto ochorenia.

Proteín tankyráza sa podieľa na širokom spektre procesov v bunke, čo znamená, že by mohol viesť k lepším a menej toxickým liekom na rakovinu, naznačujú výskumníci. Pomocou techník, ktoré získali Nobelovu cenu, vedci zistili, ako sa proteín zapína a vypína samozostavením do 3D štruktúr podobných reťazcom. Tento proteín hrá obzvlášť dôležitú úlohu pri rozvoji rakoviny čriev.

Vedci z The Institute of Cancer Research v Londýne (ICR) veria, že ich výskum otvorí dvere novým typom liečby rakoviny, ktoré dokážu kontrolovať tankyrázu presnejšie, ako je to v súčasnosti možné, s menším počtom vedľajších účinkov.

Vedúci štúdie profesor Sebastian Guettler, zástupca vedúceho oddelenia štrukturálnej biológie v ICR, povedal: „Naša štúdia poskytla dôležité nové informácie o konkrétnej proteínovej molekule nazývanej tankyráza, ktorá hrá dôležitú úlohu pri rakovine čriev a iných ochoreniach, ale doteraz sme nerozumeli jej funkcii. Teraz doháňame čas – máme už tieto lieky na blokovanie tvorby tankyrázy, ale nemáme dostatok základných vedomostí, aby sme ich mohli použiť ako liečbu. Dokázali sme, ako sa tankyráza zapína a dokáže prejsť z ,lenivého‘ enzýmu na aktívny. Ak dokážeme vytvoriť lepšie a menej toxické lieky na kontrolu tohto procesu, mohli by sme pripraviť pôdu pre účinnú liečbu rakoviny čriev v budúcnosti."

Podľa zistení publikovaných v časopise Nature by zásadný objav mohol mať dôsledky na liečbu rôznych druhov rakoviny, ako aj cukrovky a zápalových, srdcových a neurodegeneratívnych ochorení.

Profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ ICR, povedal: „Tieto základné zistenia nám pomáhajú pochopiť, ako mimoriadne dôležitý proteín tankyráza funguje v bunkách. Spoločným znakom takmer všetkých typov rakoviny čriev je takzvaná hyperaktívna Wnt-signalizáciu, ktorá funguje prostredníctvom tankyrázy, a preto by sa mohli potenciálne liečiť liekmi zameranými na ňu. Tankyráza je tiež zodpovedná za reguláciu širokého spektra procesov súvisiacich s rôznymi chorobami, nielen s rakovinou, takže tento výskum by mohol mať široké dôsledky."

Lieky už sú, no treba ich zlepšiť

Za posledných 10 rokov vedci vyvinuli lieky na blokovanie tankyrázy v snahe liečiť rakovinu čriev – ale vzhľadom na zložitosť procesov, na ktorých sa podieľa, tieto lieky viedli k príliš veľkému množstvu vedľajších účinkov na to, aby dosiahli úroveň klinických skúšok.

Aby skutočne pochopili, ako inhibítory tankyrázy fungujú a ako vyvinúť menej toxické lieky, vedci z ICR sa rozhodli získať nové informácie o štruktúre tejto bielkoviny pomocou špičkovej kryoelektrónovej mikroskopie. Tento extrémne výkonný typ mikroskopie zmrazuje vzorky pri -180 °C, aby bolo možné zobraziť najmenšie detaily tvaru proteínu. To im umožnilo zobraziť a zachytiť, ako sa tankyráza „samomontuje“ do vlákien – reťazových štruktúr – a prečo je na aktiváciu tankyrázy potrebná tvorba týchto vlákien. Výskumníci sa domnievajú, že sa treba zamerať na špecifické časti proteínu, ktoré mu umožňujú zostaviť sa a rozložiť do rôznych štruktúr. Ak by sa im to podarilo, mohli by zabrániť rozvoju viacerých ochorení, ktoré ovplyvňuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie