Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trápi vás bolesť v hrdle? Toto je 8 možných príčin
Zdielať na

Trápi vás bolesť v hrdle? Toto je 8 možných príčin

Archívna reportáž

Angína je častou príčinou bolesti v krku

Bolesť v krku, je varovný signál pre organizmus, že nie je niečo v poriadku. Aká je príčina tejto bolesti a ako sa môžeme vyliečiť?

Najpravdepodobnejšou príčinou je vznik zápalu. Každý zápal sa prejavuje opuchom, začervenaním, pocitom tepla na postihnutom mieste a bolesťou.

 Vírusové infekcie

K nákaze dochádza obvykle tzv. kvapôčkovou infekciou. Zvýšuje sa telesná teplota, dochádza k začervenaniu a opuchu horného podnebia, bez hlienového sekrétu - pri správnej liečbe a dodržiavaní režimových opatrení infekcia trvá 5-7 dní. Liečba môže zahŕňať podanie lokálnych antiseptík alebo antiflogistik (protizápalovo pôsobiacich látok), prípadne miestne znecitlivujúcich látok (lokálne anestetiká), ktoré pomáhajú pri silnejšej bolesti (napríklad pri problémoch s prehĺtaním). Príkladom vírusových infekčných ochorení hrdla je faryngitída, chrípka, mononukleóza.

Bakteriálna infekcia

Existuje niekoľko baktérií, ktoré môžu spôsobovať zápal a teda bolesť v krku. Väčšinou ide o druhy, ktoré sú telu vlastné, ale pri oslabení imunity dôjde k ich nerovnováhe a premnoženiu. Následne sa tieto baktérie rozmnožia na krčných alebo nosohltanových mandliach (tonsilitída), hrtanovej príklopke (epiglotitída) a v hrtane (laryngitída). Pri bakteriálnej infekcii dochádza do 12 hodín v krvi k niekoľkonásobnému zvýšeniu bielkoviny nazývanej C-reaktívny proteín a to možno využiť pri diagnostike - tzv. CRP test  Keďže sa liečba infekcie bakteriálneho a vírusového pôvodu líši, je dôležité rozlíšiť pôvodcu ochorenia práve pomocou CRP testu.

Na liečbu týchto zápalov bývajú často nasadené účinné antibiotiká (lokálne, celkové), ktorými sa baktérie v tele ničia. Na zníženie bolesti a opuchu krku (do doby nástupu účinku antibiotík, pokiaľ bola nasadená) možno využiť lokálne antiseptiká a antiflogistika samostatne alebo v kombinácii s lokálnymi anestetikami ako u vírusových infekcií.

Kvasinkové infekcie

Sú spôsobené kmeňom rodu kandida -  sú to jednobunkové huby, ktoré sa bežne v ľudskom organizme vyskytujú. Avšak pri znížení imunity organizmu (napríklad ľudia po transplantácii, počas onkologickej liečby, užívajúci kortikosteroidy; vplyvom stresu) môže dôjsť k ich premnoženiu na sliznici ústnej dutiny a rozšírením infekcie až do oblasti krku. Poznáte ju vznikom áft a bieleho povlaku v ústnej dutine (soor). Často sú tieto ochorenia sprevádzané bolesťou. Na ich liečbu sa používajú liečivá zo skupiny antimykotík, najmä nystatín, natamycín a klotrimazol, pri komplikáciách je možné systémovo podávať flukonazol, možno využiť aj vyššie zmienené lokálne antiseptiká, antiflogistika a samozrejme anestetiká pri bolestivom prehĺtaní (predovšetkým pred jedlom).

Alergická reakcia

Môže vzniknúť ako reakcia horných dýchacích ciest na alergény z vonkajšieho prostredia - napríklad zvieracie chlpy, peľ, prach, roztoče, cigaretový dym či silne znečistené ovzdušie. Pri týchto podnetoch môže dôjsť k podráždeniu v krku, bolesti a obvykle aj ku kašľu. Aby sa váš stav zlpšil, treba rýchlo odstrániť alergén. Na zníženie ťažkostí sa odporúča zamedziť ďalšiemu pôsobeniu alergénu a rýchlo použiť liek pôsobiaci proti alergii (antihistaminikum), ktoré zníži vylučovanie histamínu a upokojí podráždenie dýchacích ciest.

Ochorenie hlasiviek

Prejavuje sa najčastejšie chrapotom a namáhavou rečou spôsobenou opuchom hlasiviek z rôznych príčin (pri vysokej záťaži hlasiviek - moderátori; po prechladnutí alebo pití chladených nápojov). Na zmiernenie opuchu môže dobre pôsobiť látka aescín, pozitívny účinok má kloktanie slanej vody (izotonický roztok, popr. minerálna voda Vincentka) a vycumlanie pastiliek s obsahom panthenolu, ktorý podporuje hojenie. Samozrejmosťou je udržiavanie hlasiviek (krku) v teple av kľude (obmedziť reč).

Trauma (úrazy, mechanické poškodenie)

Úrazy v oblasti krku nie sú neobvyklou príčinou bolesti v krku, často najmä u detí,ak prehltnú cudzie teleso a  uviazne im v hrtane alebo dokonca jeho vdýchnutím. Takéto prípady patria do rúk odborníka, preto bezodkladne kontaktujte rýchlu záchrannú pomoc.

Nádorové ochorenia

Nádorové ochorenie môže vzniknúť aj v hlave a krku, preto pri akýchkoľvek nevysvetliteľných príčinách slabej či nešpecifickej bolesti okrem vyššie popísaných stavov, ktoré sú často sprevádzané poruchou prehĺtania a bolesťou, zápachom z úst a ďalšími nešpecifickými celkovými ťažkosťami, vyhľadajte odborného lekára v oblasti ORL (otorhinolaryngológia) či onkológia. Ide napríklad o nádory hrtana, hrtanovej príklopky, mäkkého poschodia, mandlí, jazyka, hlasiviek, slinných žliaz. Nádory dutiny ústnej a dýchacích ciest sú dávané do súvislosti s vdychovaním cigaretového dymu.

Zápaly štítnej žľazy (tyreoiditídy)

Rozdeľujú sa na akútne, subakútne a chronické. Akútne a subakútne sú spôsobené bakteriálnou alebo vírusovou infekciou z krvi (nedochádza k nákaze kvapôčkovou infekciou). Prejavujú sa opuchom štítnej žľazy, začervenaním a horúcou kožou v tej oblasti, bolesť môže vystreľovať až do oblasti brady či uší. Príčinou chronickej tyreoiditídy autoimunitné ochorenia alebo užívanie liekov znižujúcich imunitné reakcie organizmu (imunosupresíva). Aby bolo možné zápal štítnej žľazy lieť, musí sa určiť presná príčina vzniku zápalu štítnej žľazy. Často sa užívajú hormóny štítnej žľazy, pretože vplyvom zápalu dochádza k poruchám ich tvorby.

Bolesť v krku teda súvisí so širokou škálou ochorení. Ak sa ani pri liečbe váš stav nelepší, obráťte sa na lekárnika alebo praktického lekára. Nie je výnimkou, že sa jednotlivé ochorenia oblasti krku prelínajú a môže tak dochádzať ku komplikáciám. Vždy pamätajte na prevenciu:

  • pite z čistého pohára
  • umývajte si ruky
  • pravidelne si čistite zuby a ošetrujte ústnu dutinu
  • vhodne sa  obliekajte
  • dezinfeikujte infekčné prostredie
  • vyhýbajte sa znečistenému ovzdušiu a zafajčeným priestorom, obmedziť fajčenie

Súvisiace články

Najčítanejšie