Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Angína nie je len bolesť v krku, môže mať vážne následky!
Zdielať na

Angína nie je len bolesť v krku, môže mať vážne následky!

Archívna reportáž

Pri deťoch pozor na šarlachovú angínu.

Angína je infekčný zápal mandlí. Môže byť spôsobená najčastejšie baktériami, ale aj vírusmi, zriedka aj kvasinkami. Z bakteriálnych pôvodcov angíny sa najčastejšie vyskytuje Streptococcus alebo Stafylococcus. Oba kmene sú dobre citlivé na antibiotiká penicilínového radu.

Aké sú príznaky angíny

Angína sa najčastejšie prejavuje pomerne silnou bolesťou v krku. Bolesť pri angíne je obojstranná, horšia je pri prehĺtaní a môže aj úplne znemožniť jedenie. Môže tiež nepríjemne vystreľovať do ucha. U ľudí s angínou sa môže vyskytovať aj horúčka nad 38⁰C alebo zimnica, ale tento príznak sa vôbec nemusí objaviť. U detí sa pri angíne niekedy pripájajú aj bolesti brucha, sťažené dýchanie alebo zvracanie. V krku sú na pohľad viditeľné biele povlaky, ktorým sa hovorí čapy. Príznakom angíny sú aj zväčšené uzliny.

Zvláštnym prípadom je šarlachová angína. Typický je jazyk s belavým povlakom, ktorý sa po dvoch dňoch ochorenia začne olupovať, farba sa mení v sýto červenú a povrch nadobúda vzhľad podobný maline (tzv. malinový jazyk). Ďalším typickým prejavom šarlachovej angíny je vyrážka, najmä v podbrušku, ďalej na hrudníku a na končatinách. Častejšie sa šarlachová angína vyskytuje v detských kolektívoch.

Podobné príznaky ako angína má tzv. mononukleóza. Tá je ale spôsobená vírusmi, a preto sa pri nej antibiotiká nepodávajú. Okrem toho, že penicilíny nie sú účinné, pri tomto ochorení v prípade podania penicilínu tiež častejšie hrozia alergické reakcie prejavujúce sa hlavne svrbiacou vyrážkou.

Ako sa angína lieči?

Pri podozrení na angínu môžeme  tlmiť príznaky liekmi proti horúčke a cmúľaním dezinfekčných pastiliek alebo vyplachovaním úst dezinfekčnými roztokmi . 

 Po aplikácii všetkých týchto prípravkov je vhodné aspoň pol hodiny nejesť ani nepiť, aby mohol liek v krku čo najdlhšie pôsobiť.

Pri dlhšie trvajúcich horúčkach a silných bolestiach v krku by ste mali navštíviť lekára. Najmä klasickú streptokokovú angínu je nutné liečiť antibiotikami. Antibiotiká pomôžu odstrániť baktérie, čím sa urýchli vyliečenie a tiež sa tak predchádza komplikáciám. 

Ako sa angína komplikuje?

K akútnym komplikáciám angíny patrí tvorba abscesu (vredu) na mandli, ktorý potom musí byť často odstránený chirurgicky, streptokoková angína ale môže mať aj neskoré následky.

K nebezpečným neskorým následkom angíny patrí reumatická horúčka. Reumatická horúčka vzniká 2-4 týždne po infekcii streptokokom. Je to zápalové ochorenie, ktoré môže poškodiť  kĺby, srdce, nervovú sústavu alebo kožu.

Niektoré  časti streptokoka majú totiž schopnosť donútiť imunitný systém človeka, aby tvoril protilátky proti vlastným orgánom. Tomuto ochoreniu môžeme zabrániť, ak príznaky nepodceňujeme, ochorenie neignorujeme a prípadne dôsledne užívame antibiotiká,ak nám ich lekár predpísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie