Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V januári je najviac infarktov v roku: Viete, prečo je to tak a čo zaťažuje srdce v zime?
Zdielať na

V januári je najviac infarktov v roku: Viete, prečo je to tak a čo zaťažuje srdce v zime?

Pozor aj na pohyb v mrazivom počasí

Zima je rizikovým obdobím pre srdce. Existuje vzťah medzi chladným počasím a vyšším rizikom infarktu! Pravdepodobnosť infarktu sa dokonca mierne zvyšuje s každým stupňom, o ktorý klesne vonkajšia teplota.

Dôvodov je viacero:

  • Nízka vonkajšia teplota spôsobuje sťahovanie ciev a logicky aj stúpanie krvného tlaku. Nebezpečné sú najmä prechody z tepla do mrazu. Pre ľudí, ktorí majú s krvným tlakom problémy a liečia sa, to môže byť nezvládnuteľná záťaž. Vždy v januári stúpa počet srdcových príhod oproti iným mesiacom o 13 percent!

  • Srdce sa musí v chladnom počasí viac namáhať, aby pri stiahnutých cievach napumpovalo potrebnú krv a kyslík do orgánov. Okrem krvného tlaku sa zvyšuje aj pulz a kardiaci by si mali dobre premyslieť, či pri takejto záťaži srdca budú skúšať rôzne zimné športy.
  • Rizikové v nízkych teplotách sú lyžovanie, beh i obyčajná rýchla chôdza. So zvýšenou námahou srdcového svalu sa zvyšuje riziko krvných zrazenín, mozgovej príhody a srdcového infarktu.

Čo pomôže:

Ak viete o svojich ťažkostiach s krvným tlakom či pulzom, pri teplotách od mínus päť stupňov Celzia vonku nešportujte! Intenzívny pohyb v takýchto podmienkach zvyšuje riziko infarktu až o 70 percent!

Súvisiace články